Jasni stavovi učesnika: Obavezno se poslije kovida javiti ljekaru

U Bijeljini je završen Međunarodni kongres HISPA BH pod nazivom “Sveobuhvatni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova – postkovid era”, a učesnici su iznijeli jasan stav da svako ko je preležao virus korona treba da se javi svom ljekaru jer se pokazalo da kovid dovodi do teških oštećenja srca.

Predsjednik Organizacionog odbora Zlatko Maksimović rekao je Srni da će zaključci sa Kongresa narednih dana biti usaglašeni i predstavljeni javnosti.

Maksimović je rekao da je Kongres okupio više od 700 registrovanih učesnika, a tokom trodnevnog rada prošlo je oko 1.000 ljudi.

Predsjednik Naučnog odbora Međunarodnog kongresa HISPA BH Nebojša Tasić istakao je da su došli do zaključka da je neophodno da se svaki čovjek koji je preležao kovid javi svom ljekaru, bez obzira da li je imao simptome, blaži ili teži oblik, naglasivši da je drastično povećan broj umrlih od bolesti srca.

“Pokazalo se da kovid, i kod onih koji su imali blaži oblik, dovodi do teških oštećenja srca i krvnih sudova, koji se možda ne mogu ni osetiti ni prepoznati, bez iskusnog oka lekara”, rekao je Tasić i ukazao da je ta posjeta ljekaru ključna.

On je istakao da u prvih tri, šest mjeseca, pa i do godinu dana, kod nekih ljudi kovid pravi strašne stvari – značajne oscilacije krvnog pritiska, poremećaj srčanog ritma, upale srčane maramice, srčanog mišića, izaziva srčanu slabost i tako skraćujući život, pravi ljude praktično srčanim invalidima.

Istakao je da je zato neophodno primijeniti personalizovani program oporavka od kovida 19, a smatra i da koncept fizičke aktivnosti, ishrane i stresa u postkovid periodu mora biti drastično promijenjen, da se moraju odreći nekih navika kako bi sebi obezbijedili kvalitetniji i dugotrajniji život.

On je naglasio da je potrebno upotrijebiti multidisciplinarni pristup, te da osim ljekara porodične medicine, budu uključeni i kardiolozi, ako treba i nutricionisti, klinički farmakolozi, neurolozi, dermatolozi.

Tasić je rekao da je danas zasjedao Izvršni odbor Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje, čiji je on predsjednik.

“Time smo pokazali da u jednoj Bijeljini može biti organizovan jedan svetski sastanak i u mini i maksi formatu. Ponosan sam na organizaciju. Malo mi je žao što grad Bijeljina nije podržao ovaj kongres, nadam se da će se to u budućnosti promeniti”, rekao je Tasić.

On je istakao da je Kongres okupio vjerovatno najveći broj učesnika u posljednjih najmanje deset godina, ne samo iz BiH, već možda i sa Balkana, te napomenuo kako je zdravstvo opterećeno, jer kovid era nije završena.

Kongres je održan u organizaciji Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta miokarda i moždanog udara HISPA, bijeljinske Bolnice “Sveti vračevi” i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje, a pod generalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Otvaranju kongresa prisustvovali su, između ostalih, vladika Fotije, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić i mnogobrojni lokalni zvaničnici.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *