Izumi i inovacije ugljevičkog Tesle: Verifikovan patent za beskontaktno napajanje

“Elektro-indukcioni uređaj za beskontaktno napajanje od jednog do 30 volti pomoću elektro-magnetne indukcije“ patent je Ugljevičanina Miroslava Damjanovića, koji je početkom marta verifikovao Institut za intelektualno vlasništvo BiH.

Ovaj izum mogao bi da ima široku primjenu u autoindustriji i domaćinstvu. U dopisu Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, koji Miroslav Damjanović ponosno pokazuje, piše da njegov izum ispunjava sve uslove i ima višestruku primjenu.

– Taj aparat, kad ga postavite na radnu ili bilo koji površinu, preuzima napon iz jedne predajne kutije ka prijemnoj i praktično je skladišti. Može se ugraditi u bilo koji uređaj do ispitanih 30 volti. Svugdje u svijetu može da se koristi ovakav vid napajanja, samo treba da se prilagodi. Može da se primjeni u domaćinstvu i autoindustriji i potpuno je bezopasan i fleksibilan – tvrdi Damjanović.

Počeo kao srednjoškolac

Na ovom uređaju počeo je da radi još prije dvije decenije, kao srednjoškolac.

– Oduvijek sam, još kao mali, impresioniran velikim umovima poput Nikole Tesle. Izbjegli smo iz Sarajeva u ugljevičko selo Glinje i tu proveli skoro cijeli rat. Često nismo imali struje, a snalazili smo se s baterijama, lampama, akumulatorima. Mislim da je to doprinijelo mojoj radoznalosti i probudilo baš ta interesovanja. Tokom cijelog mog odrastanja i života to me zanimalo. Nešto sam eksperimentisao, ali i čitao u knjigama, stručnoj literaturi i sada na internetu – kaže Miroslav.

Bolest i smrt roditelja, selidba i druge porodične okolnosti ometale su ga, ali nije odustajao.

– Nisam zaposlen i teško je uvijek naći pare za bavljenje inovatorstvom. A podršku neku nisam imao. Dobio sam bezgraničnu podršku u djevojci, sadašnjoj supruzi Svetlani. Priznanje Instituta za intelektualno vlasništvo i činjenica da sam zaštitio svoj patent me mnogo raduju, jer su dokaz da je moj rad konačno prepoznat – kaže inovator.

Ponosni

Miroslavljeva supruga Svetlana divi se njegovoj kreativnosti, upornosti i idejama.

– Ponosna sam na sve što je Miki postigao, a naročito na ovaj patent „Teslinim stopama ili prototip 3 u 1, beskonaktno i bezopasno napajanje”. Stalno nešto smišlja, improvizuje, ništa mu nije teško. Živimo od onog što Miroslav zaradi u servisu u kojem popravlja TV, video-aparate i bijelu tehniku. Voljela bih da ga neko podrži i omogući mu izradu prototipova za njegove patente. Sigurna sam da bismo uspjeli da ih plasiramo na tržište i da bi imali široku lepezu primjene – kaže Svetlana.

Prvo mjesto na takmičenju “Teslinim stopama” mu je dodatan podstrek da i ostale brojne ideje sprovede u djelo. U tome očekuje i podršku ugljevičkog ”Udruženja za napredak, istraživanje i projekte” i lokalne zajednice.

Za pomoć  se obratio i resornim ministarstvima u Republici Srpskoj i Srbiji, te Fondaciji „Novak Đoković“. Nada se da će njegov rad podržati i omogućiti mu da patent što prije stavi u funkciju.

“Teslinim stopama”

Miroslav je prije četiri godine osvojio prvo mjesto na takmičenju ”Teslinim stopama’” u Loparama, koji je organizovala Fondacija “Mozaik” iz Sarajeva. Njegov elektromagnetni induktor – punjač za mobilne telefone i uređaje do pet volti, izum je koji je žiri proglasio najboljim projektom od svih, kojima su se predstavili inovatori iz 30 opština BiH.

Ova njegova inovacija bila je instalirana na Trgu Draže Mihailovića i koristili su je građani Ugljevika.

(Srpskainfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *