Isplatilo se pomučiti se: Prispjelo organsko povrće, stiže i na adrese kupaca

Jedini sertifikovani proizvođač organskog povrća u Semberiji, “Agroplan”, ove godine svoje proizvode isporučuje i na kućnu adresu kupcima.

Preduzeće je osnovano u okviru Udruženja građana “Otaharin”‘ i zapošljava Rome.

Cijene povrća su iste kao i kod onog proizvedenog na konvencionalan način, pa je potražnja mnogo veća. Imaju ambiciozne planove, te će uprkos pandemiji povećati površine i proširiti proizvodni asortiman.

„Agroplan“ za sada ima tri plastenika. U jednom proizvode zelenu salatu i špinat, drugom mladi luk i rukolu, a u trećem jagode.

Otežana zaštita

Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama i zahtjevnoj organskoj proizvodnji uspjeli su da sačuvaju veći dio roda u dva plastenika, koji se prostiru na dva dunuma i 100 kvadrata. I zasadi jagode u trećem plasteniku su u odličnom stanju, pa se raduju i prvom rodu koji će prispjeti početkom maja.

Nije bilo lako, podsjećaju stručnjaci. Borili su se sa niskim temperaturama, visokom vlažnosti i biljnim bolestima.

– U organskoj proizvodnji nije dozvoljena upotreba mineralnih đubriva i preparata na hemijskoj bazi, pa je zaštita otežana, kako preventivna, tako i za suzbijanje širenja oboljenja. Salatu je zahvatila plamenjača, koja je “obrala” polovinu roda – kaže inženjer poljoprivrede Dragana Nešković.

Premašili očekivanja

Špinat će nadoknaditi gubitak dijela roda salate, jer je prinos premašio očekivanja. Očekuju da će ubrati oko 100 kilograma, a i mladi luk je u dobrom stanju.

– Zasijane sorte – majski srebrnjak i holandski žuti mladi luk se dosta lakše uzgajaju. U odnosu na zelenu salatu, luk ne zahtijeva posebne temperature, ni hraniva. Ove godine nedostatak kalcijuma odrazio se na luku sušenjem vrhova, ali ipak smo se izborili, pa i tu očekujemo dobar prinos – kaže Neškovićeva.

Izvršni direktor preduzeća “Agroplan”, Ljiljana Janković, kaže da, uprkos činjenici da su jedini proizvođači organske hrane u Semberiji, još nemaju obezbijeđeno tržište.

Zahtjevan posao

Pokušavaju da osiguraju plasman u marketima i piljarama, kao i kućnom dostavom i povoljnim cijenama.

– Salatu prodajemo po komadu za jednu marku, kilogram špinata i luka su četiri KM, a 100 grama rukole je dvije KM. Imamo redovne kupce koji su zadovoljni kvalitetom, a imajući u vidu da se radi o zdravo proizvedenoj hrani i cijene su pristupačne – kaže Jankovićeva.

Organska proizvodnja je zahtjevna. Sve se radi ručno i potrebno je mnogo više radne snage od same sjetve do berbe. Van sezone zapošljavaju samo dva radnika.

Mersida Beganović je zaposlena u plasteniku već dvije godine.

– Kad nešto voliš da radiš nije teško. A mnogo mi znači i što imam posao i redovna primanja. Iako su nas zadesili pandemija i nepovoljni vremenski uslovi, uspjeli smo. Raduje nas i što ćemo povećati proizvodnju na otvorenom – kaže ova radnica.

Prošle godine u ponudi su imali 15 proizvoda. Asortiman će ove godine biti proširen. Planiraju da počnu proizvodnju paprike roge, paradajza šljivara, ali i drugih proizvoda.

Ubrzo će postaviti još dva plastenika ukupne površine 500 kvadrata, a polovinom aprila počeće i sjetva na otvorenom na šest dunuma, krompira, tikvice, patlidžana, mrkve, peršuna, cvekle, rotkve, kupusa, kukuruza šećerca, graška i pasulja.

(SrpskaInfo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *