Isplata naknada za septembar

U Republici Srpskoj danas je počela isplata septembarskog dodatka na djecu, materinskog dodatka, prava na pomoć za opremu novorođenčeta, pronatalitetne naknade za trećerođeno i četvrtorođeno dijete i naknade roditelju-njegovatelju ili njegovatelju, najavljeno je iz Javnog fonda za dječiju zaštitu.

Isplatom dodatka na djecu obuhvaćeno je 15.029 djece, odnosno 10.270 korisnika-roditelja i za ovu isplatu obezbijeđeno je 1.020.827 KM, dok materinski dodatak za septembar prima 5.451 porodilja, a za isplatu je izdvojeno 2.207.655 KM.

Pravo na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete ostvarilo je 189 porodilja, odnosno 159 trećerođene i 39 četvrtorođene djece i za isplatu ovog prava izdvojeno je 112.950 KM.

Za isplatu prava na pomoć za opremu novorođenčeta obezbijeđeno je 254.250 KM za 1.003 porodilje, odnosno 1.017 novorođenčadi.

Fond nastavlja sa isplatom novog prava iz dječije zaštite – naknade roditelju-njegovatelju ili njegovatelju i za isplatu ovog prava izdvojeno je 48.712,50 KM za ukupno 433 korisnika.

Kako se u saopštenju navodi, korisnici se za ostvarivanje i preispitivanje uslova za ostvarivanje prava mogu obratiti nadležnim centrima za socijalni rad, odnosno službama socijalne i dječije zaštite u kojima imaju prebivalište.

Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske najavio je tokom trajanja “Dječije nedjelje” učešće i doprinos unapređenju društvene brige o djeci i porodicama sa djecom u Republici Srpskoj i obezbijedio novčanu podršku za porodice sa djecom, sa osnovnim ciljem jačanja porodice u ostvarivanju reproduktivne, ekonomske i zaštitne funkcije.

Ova pomoć namijenjena je u podizanju novorođenčadi, za trojke rođene u periodu od prošle do ove “Dječije nedjelje”, s ciljem podrške porodici i sa djecom koja su korisnici prava na dodatak na djecu, čiji je razvoj osujećen nepovoljnim porodičnim, socijalnim i zdravstvenim prilikama – za djecu pod starateljstvom i porodice sa troje i više djece sa smetnjama u razvoju.

Isplata povodom “Dječije nedjelje” počela je danas.

Manifestacija “Dječija nedjelja” održava se od 5. do 11. oktobra pod sloganom “Zdravo tijelo, vedar duh”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *