Iranci priznali: Vojska greškom oborila putnički avion

Iranska vojska “nenamjerno” je oborila ukrajinski putnički avion kada je poginulo svih 176 putnika i članova posade, javila je iranska državna televizija.

U saopštenju se navodi da je vojska izvršila napad zbog “ljudske greške”, nakon što je avion letio blizu osjetljive lokacije koja pripada Iranskoj revolucionarnoj gardi.

Vojska je pogodila avion raketom misleći da je riječ o “neprijateljskoj meti”, navodi se u saopštenju i dodaje da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.

Iran je ranije odbacio tvrdnje da je jedna njihova raketa oborila avion nedaleko od Teherana u srijedu, 8. januara, podsjeća Bi-Bi-Si.

SAD i Kanada su, pozivajući se na obavještajne podatke, ranije rekle da je Iran oborio avion raketom, navjerovatnije, greškom.

Iranski predsjednik Hasan Rohani oglasio se tim povodom na “Tviteru” rekavši da je “užasna nesreća” aviona posljedica “neoprostive greške”.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je da je za nesreću djelomično kriv “američki avanturizam”.

Među žrtvama je 82 državljana Irana, 57 Kanade i 11 Ukrajine, kao i državi Švedske, Britanije, Avganisana i Njemačke.

Ukrajinski avion bio je na letu za Kijev.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *