Intenzivan napad štetočina, “crv žičar” pravi štetu kukuruzu /VIDEO/

Blaga zima bez snijega omogućila je štetnim insektima da u velikoj brojnosti prežive kako u zemljištu, tako i u voćnjacima, što je sada došlo na naplatu, pa su zasadi pojedinih voćnih vrsta u problemima.

U zasadima šljive uočen je intenzivan napad “lisne vaši” i “eriofidne grinje”, pa dolazi do deformiteta i uvijanja lista.

Tretman u zasadima šljive trebalo je obaviti sistemičnim insekticidima koji djeluju na “lisnu vaš”. Stručnjaci ocjenjuju da su proizvođači uglavnom pravili greške koristeći u ovom slučaju kontaktne preparate koji kako kažu djeluju samo na mjestu gdje padnu.

Ako tretmani nisu obavljeni na vrijeme, sada se teško može bilo šta ispraviti jer je došlo do oštećenja pa i sušenja lista šljive, pa su i grane odbacile plod.

Borba sa insektima i štetočinama intenzivna je i u ratarskoj proizvodnji. U usjevima kukuruza došlo je ove godine do pojave “crva žičara”, koji se nalazi u zemljištu i direktno oštećuje korijen.

Žale se ratari da su obavili nekoliko tretmana ali bez uspijeha. Zabrinjava i stav struke jer kako kažu ovu štetočinu je teško suzbiti kada se pojavi na njivama.

Grinja i lisna vaš,pa i trips nisu poštedile ni povrće u plastenicima, pa su proizvođači prinuđeni da intenzivno tretiraju biljke. Stručnjaci opominju, da se strogo treba pridržavati karenice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *