Informacija o stanju vodostaja na području Republike Srpske

Kako je ranije najavljeno, padavine koje su započele prethodnih dana dovele su do povećanja vodostaja na vodotocima na području Republike Srpske, o čemu su blagovremeno obavještene sve nadležne republičke službe, lokalne zajednice i stanovništvo.

Trenutno ni na jednoj vodomjernoj stanici u Republici Srpskoj nije dostignut vodostaj kada počinje obavještavanje o mogućim poplavama.

Tokom ponedjeljka i u noći između ponedjeljka i utorka očekuje se količina padavina od 20l/m2 do 35l/m2, lokalno i do 70l/m2, što zbog zasićenosti tla od padavina iz prethodnih dana može prouzrokovati izlivanje malih bujičnih vodotoka iz korita, naročito na slivovima rijeka Drine, Vrbasa, Ukrine i Bosne. Prestanak intenzivnih padavina očekuje se u utorak. Podsjećanja radi, u obilnim višednevnim padavinama koje su prouzrokovale poplave 2014. godine, dnevno je padalo više od 100l/m2.

Ukoliko na vodomjernim stanicama dođe do dostizanja mjerodavnog nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, JU “Vode Srpske” Bijeljina preduzeće sve mjere predviđene Operativnim planom odbrane od poplava.

Zbog svega navedenog, kao i promjenjivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, JU “Vode Srpske” Bijeljina nastavlja sa redovnim i pojačanim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima u Republici Srpskoj.

Informacije o aktuelnim vodostajima na svim vodomjernim stanicama u Republici Srpskoj mogu se pratiti na internet stranici Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS: www.rhmzrs.com, ili na internet stranici JU “Vode Srpske” Bijeljina: www.voders.org.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *