Ilindanski Sabor Tuzlaka u Požarnici /VIDEO/

Zavičajno udruženja Tuzlaka u Bijeljini i Crkvena opština Požarnica i ove godine organizovali su tradicionalni „Ilindanski sabor Tuzlaka u Požarnici“, koji je održan juče kod hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici.

Svečano je juče bilo u Požarnici. Zavičajno udruženja Tuzlaka u Bijeljini i Crkvena opština Požarnica i ove godine su organizovali tradicionalni „Ilindanski sabor Tuzlaka “. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić bio je kum slave.

Otkrivena je i spomen-ploča sa imenima Jasenovačkih mučenika iz Požarničke parohije.

Praznično bogosluženje predvodio je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, a ove godine su kumovi slave bili Miroslav Todorović i Boško Đokić, a za narednu godinu izabran je Danijel Perić.

Jjuče su uručena I priznanja Srpske pravoslavne Eparhije zvorničko-tuzlanske – Orden Svetog Kralja Dragutina i Arhijerejska Gramata, a koja je dodijelio Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski G. Fotije za obnovu hrama u Požarnici, za obnovu duhovnog života u Požarnici i za sve aktivnosti Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini odnosno za sve projekte od nacionalnog interesa za Srbe tuzlanske regije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.