Ilijaška brigada tokom rata odbranila više od 35 neprijateljskih ofanziva

Ilijaška brigada Vojske Republike Srpske imala je najviše stradalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a nakon što su odbranili svoja ognjišta morali su da ih napuste poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Milunović je napomenuo da je ova brigada tokom rata bila u veoma nepovoljnom borbenom okruženju, gdje su sa tri strane bili okruženi neprijateljima.

On je podsjetio da je ova brigada odbila više od 35 neprijateljskih ofanziva, da su porazili neprijatelja, posebno 1995. godine kada se sva neprijatljska sila spustila oko Ilijaša i pokušala da ih istjera.

Milunović je naveo da je specifično i to što su odbranili svoja vjekovna ognjišta, pa morali da ih napuste.

“Sa sobom su ponijeli i svoje mrtve, najveći broj njih je sahranjen na Sokocu na Malom Zejtinliku”, rekao je Milunović, koji je pristustvovao svečanoj akademiji u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini.

On je istakao da se Ilijašani, iako danas rasuti svuda po svijetu, svake godine okupljaju i u Bijeljini, gdje ih je najviše i došlo, organizuju proslavu Dana formiranja brigade, u čemu imaju punu podršku Ministarstva.

Milunović je podsjetio na to da je komandant ove brigade Božo Savić preuzeo brigadu sa najtažim ratištem u Srpskoj, kada je imao samo 26 godina, te da je tri puta ranjavan.

“Prijatelji ga zovu `generale`, što mi je posebno drago, jer nisu generali oni koji imaju činove na ramenima već su oni koji su svojom hrabrošću, čojstvom i junaštvom bili uz svoj narod, branili i odbranili narod i vjekovna ognjišta”, rekao je Milunović.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da je posebno teško bilo ratovati na sarajevskom ratištu, protiv paravojnih jedinica, gdje su kršena pravila ratovanja i Konvencija o miru.

On je istakao da nikada ne treba zaboraviti nijednog borca Vojske Republike Srpske koji su položili život za odbranu Srpske.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, predsjednik Skupštine grada Bijeljine Aleksandar Đurđević, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Na akademiji je nastupila grupa “Beogradski sindikat” koja je izvela pjesmu “Jedina Srpska”.

Ispred spomen-obilježja u porti Manastira Svete Petke u Bijeljini, gdje su uklesana imena 1.264 poginula srpska borca i civilne žrtave rata sa područja opština Ilijaš, Vogošća i Rajlovac, juče je služen parastos, prislužene su svijeće i položeni vijenci.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *