Hrvatska: Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara /VIDEO/

Hrvatska danas u Vukovaru obilježava 30 godina od pada grada u posljednjem ratu, gdje se uprkos upozorenja vlasti da građani ne dolaze zbog pandemije korona virusa, okupio veliki broj Vukovarčana, ali i onih pristiglih iz cijele Hrvatske i BiH. Srbi tradicionalno ne učestvuju u ovoj manifestaciji, zbog nezadovoljstva svojim statusom u Vukovaru.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević je sa cijelim državnim vrhom, koračao  u Koloni sjećanja. Rekao je kako se danas došao pokloniti žrtavama i iskazati poštovanje.

Premijer Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović, ostavivši danas razmirice postrani, pozdravili su se i porazgovarali u Vukovaru.

Premijer Hrvatske, na današnjem obilježavanju Dana sjećanja  je u izjavi medijima rekao  ”Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar”.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je danas, povodom 30 godina od ulaska snaga JNA u Vukovar, da još uvijek na našim prostorima ne postoji empatija za žrtve ratova, već da se i dalje “ratuje politikom sjećanja”. Pupovac je istakao da je nedavno odao poštu svim žrtvama Vukovara 1991. godine, sa ciljem da podjela u tom gradu, i u sjećanju na žrtve, prestane.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji učestvuje u obilježavanju Dana sjećanja vukovarske žrtve, izjavio je da svojim prisustvom želi da iskaže svoje, kako je rekao, “poštovanje prema braniocima Vukovara .

Predrag Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, naveo je da su neslaganja oko karaktera rata, za Hrvate je to jugo-komunistička agresija i rat za oslobođenje Hrvatske, a Srbi uglavnom smatraju da je taj rat počeo oko zaštite srpske manjine u Hrvatskoj, koja je sa puno prava osjetila da je opet došla pod ustašku vlast.

Pripadnici HOS-a na današnje obilježavanje Dana sjećanja na vukovarsku žrtve došli su sa zastava na kojima je jasno, u okviru njihovog grba, ispisan ustaški poklič “za dom spremi”. Na obilježavanju je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je ranije u nekoliko navrata napuštao manifestacije na kojima su se pojavljivali pripadnici HOS-a sa grbom utisnutim na majicama.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.