Hram Svetog Save biće nova Aja Sofija /VIDEO/

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej obišli su Hram Svetog Save u Beogradu gdje su u toku radovi na unutrašnjem uređenju i izrazili zadovoljstvo što će, nakon 100 godina gradnje, ova bogomolja, koja predstavlja vrhunac vizantijske umjetnosti, zasijati u punom sjaju za dva mjeseca.

Patrijarh Irinej poručio je da će hram koji je građen jedan vijek biti ponos cijelog hrišćanskog svijeta, te zahvalio svim priložnicima koji su pomogli izgradnju, a posebno državi Srbiji, bez čije bi se pomoći gradio još jedan vijek.

On je zahvalio svima što Beograd ima hram kojim će se ponositi pred cijelim svijetom, istakavši da je ideal srpskog naroda, crkve i države bio da se podigne ova svetinja.

“Ovde je uloženo, ne samo mnogo sredstava, nego i mnogo vremena. Uprkos svim našim tragedijama i Drugom svetskom ratu, Bogu hvala, Hram privodimo kraju”, rekao je patrijarh Irinej.

On je tokom obilaska mozaika Bogorodice, koji predstavlja vjernu kopiju Bogorodice iz Aja Sofije, rekao da će Hram Svetog Save biti zamjena za tu svetinju.

Vučić je istakao da je ponosan na državu i SPC koje završavaju ovaj monumentalni posao i iskazao posebnu zahvalnost patrijarhu Irineju.

“Od njegove svetosti sam naučio koliko je racionalan, pragmatičan i odan svom narodu”, rekao je Vučić, dodavši da je država sa 43 miliona evra podnijela najveći finansijski teret gradnje.

On je rekao da će pravoslavni rod imati Hram Svetog Save kao novu Svetu Sofiju.

“Ovde imamo najverniju kopiju Bogorodice iz Svete Sofije. Izgubili smo Svetu Sofiju, sada imamo zamenu”, rekao je Vučić tokom obilaska.

Vučić je podsjetio i na ogromnu finansijsku pomoć koju je Rusija dala za izgradnju i iskazao nadu da će, ukoliko to pandemija virusa korona dozvoli, predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovati otvaranju Hrama u oktobru.

“Ovo je treći po redu pravoslavni hram u svetu, a nije manji od hramova Hrista Spasa u Moskvi i hrama u Bukureštu. Ovo je mesto lepote, svetlosti, okupljanja i molitve za sve”, rekao je Vučić.

Inženjer montaže mozaika Jevgenij Čeličev zahvalio je patrijarhu Irineju, državi i srpskom narodu na časti da upravo ruski umjetnici rade na najvećem mozaiku u “najljepšem hramu na svijetu”.

On je pojasnio da je mozaik površine 15.000 metara kvadratnih osmišljen tako da će prelamanje svjetlosti stvarati efekat da su likovi svetitelja na njima živi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *