Horski festival uprkos epidemiji /VIDEO/

Koncertom hora „Srbadija“ i operskih solista – mecosoprana Ljubice Vranješ i basa Dragoljuba Bajića iz Beograda, sinoć je u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini otvoren 19. horski festival „Majske muzičke svečanosti“.

Zbog vanrednih okolnosti izazvanih virusom korona, dvodnevni festival će biti održan u onlajn-izdanju, a svoje snimke je poslalo 38 horova i 18 solo pjevača u tri kategorije.

Osnivač i dirigent hora profesor dr Desanka Trakilović je istakla da su uprkos epidemiji odlučili da ne odustaju od tradicije i da kvalitet izvođenja neće biti doveden u pitanje.

– Ovoliko horova koji su poslali svoje snimke je potvrda ozbiljnosti i ugleda našeg festivala. Bitno je da smo i ove godine okupili evropske horove, iako samo onlajn, i to je najbolji način na koji ulazimo u godinu jubileja – 20 godina od prvog festivala. Do sada je preko 550 horova učestovalo na našim festivalima i nadamo se da ćemo sledeće godine održati festival onako kako smo i radili svih prethodnih godina – izrazila je svoje očekivanje Desanka Trakilović.„Srbadija“ i beogradski solisti su izveli numere različitih žanrova – od pravoslavne duhovne muzike, preko etno i starogradske muzike do operskih numera i pop-muzike i tako potvrdili da imaju raskošan muzički talenat.

Zadovoljstvo zbog održavanja Muzičkih svečanosti izrazio je i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

– Zahvalni smo „Srbadiji“, jer su odlučili da ne prekidaju tradiciju održavanja ovog festivala. Veliki odziv horova iz nekoliko država i na ovogodišnje izdanje Horksih svečanosti je potvrda ugleda našeg najboljeg hora koji uživa u Evropi. Zbog vrhunskih rezultata, koji su rezultat napornog rada i zato će uvijek imati podršku Gradske uprave. Srećan sam što mogu da najavim da će za nekoliko mjeseci „Srbadija“ u Sokolskom domu imati novu kuću kakvu zaslužuje – poručio je Mićić.

Otvaranju Majskih muzičkih svečanosti prisustovala je i ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić koja je ocijenila da je održavanje ovog Festivala najbolji način da kultura nastavi da živi, uprkos uslovima koje „diktira“ virus korona.

Komentari: