Heklane lutkice plijene ljepotom; Sanja Drljača stvara prava mala remek djela /VIDEO/

Da se tradicionalni ručni rad treba cijeniti i prenositi s koljena na koljeno dokaz tome je naša sugrađanka Sanja Drljača koja stvara prava mala remek djela. Predmeti koje izrađuje heklanjem uveseljavaju najmlađe, ali i odrasle nostalgično vraćaju djetinjstvu. Inspiraciju crpi iz svega, pa je i vremena malo za realizaciju brojnih ideja.

“Nit po nit, bod po bod”, tako uporno i spretno sa mnogo mašte Sanja Drljača svojim rukama pamučnim koncem i heklicom stvara prava mala remek djela. Sasvim je sigurno da će predmeti koji izlaze iz njene male radionice najviše obradovati najmlađe, ali i nostalgično već odrasle ljude vratiti djetinjstvu. Za televiziju Arena Sanja priča da je ručni rad zavoljela još kao djevojčica, da plete, hekla, veze učila je od mame i bake.

Nekoliko decenija kasnije, svoje slobodno vrijeme posvetila je izradi unikatnih heklanih lutkica, korpica, ženskih torbi i drugih ukrasnih predmeta.A slobodnog vremena imala je kaže na pretek u vrijeme kada su svugdje pa i kod nas na snazi bile epidemiološke mjere. U godinama pandemije mnogi su se vratili poslu koji ih ispunjava i opušta, zaživjele su tada i korisne ideje koje su nekada potisnule u drugu stranu preče obaveze.

Nakon što je uradila prve dvije lutkice, činilo se kao da taj rad koji je i za nju bio nešto novo, oduvijek poznaje. Istina, heklanje joj je oduvijek išlo od ruke, pa danas moglo bi se reći heklane lutkice rutinski izrađuje. Tehnika rada je ista, ali svaka lutkica je različita i posebna na svoj način.

Kada nešto s ljubavlju radite, sve je i ljepše i lakše. Ideje se “roje”, pa uposlene vrijdene ruke uz dobro raspoređeno i organizovano vrijeme, oko 12 radnih sati provedu na izradi jedne lutkice.

Pletene igračke i heklane lutkice postaju sve traženije s obzirom da su rađene od prirodnih materijala.

I baš onako kako to samo može dječija mašta, igra i druženje sa ovakvim igračkama izrađenim od prirodnih materijala postaje zanimljivija, s obzirom da i ove lutkice mogu nositi različite odjevne kombinacije.

Sredstva za rad, krenuvši od konca, Sanja pronalazi na lokalnom tržištu. Osim igračaka za djecu, njen radni kutak krase i drugi ručno izrađeni predmeti.

Dugo vremena je i sama priznaje heklala ukrasne predmete naročito korpice, koje bi mogle ukrasiti enterijer svakog doma i oživjeti dašak tradicije, isključivo da bi ih poklonila dragim ljudima. Upravo na nagovor nekih od njih, odlučila je kaže da svoj neobično lijep ručni rad ponudi široj javnosti putem interneta.

Dok smo snimali ovu priču, topli dom naše sagovornice, ispunjen šarenilom najljepših boja koje su popunile heklane dječije igračke, vratio nas je u djetinjstvo i onaj najljepši period života. Sasvim je sigurno da su se svakom od nas neke igračke toliko urezale u sjećanje, da ih i kao odrasli čuvamo u nekoj škrinjici uspomena.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *