Harmonikaš Đorđe Perić: Sanjam da sa ocem sviram koncerte po svijetu

Virtuoz harmonike, 11-godišnji Đorđe Perić iz Bijeljine pobjednik je na više od stotinu međunarodnih muzičkih festivala. Đorđe je bio i laureat na Internacionalnom onlajn Festivalu održanom krajem jula u SAD. Svakodnevno vježba i mašta da će sa ocem Slavišom, koji mu je i profesor, u budućnosti nastupati u koncertnim dvoranama širom svijeta.

Pobjedom na američkom festivalu Amerikan edišn, Đorđe Perić osvojio je 112. međunarodnu nagradu. U vitrinama čuva pehare i medalje iz 25 zemalja među kojima su Rusija, Ukrajina, Rumunija, Italija, Austrija, Francuska, Češka, Španija, Portugal , Australija, Brazil, Јapan.

Sa harmonikom je od malih nogu, a osim tehničkog savršenstva njegovog izvođenja, vjeruje da žiri na takmičenjima osvaja i dinamičnim nastupom.

– Pošto se pandemija stišava i snižava se broj zaraženih, sada su u toku neka takmičenja uživo, što me raduje jer imam priliku da se sretnem sa svojim vršnjacima, da vidim novi grad, novu zemlju – priča mladi virtouz.

Ovaj talentovani dječak je učenik Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković” u klasi svog oca magistra Slaviše Perića. Nada se da će muzika biti njegova budućnost i da će dobiti priliku da se sa ocem predstavi i na koncertima klasične harmonike.

– Trenutno nemam nijedno takmičenje u planu, ali se pripremam da budem spreman. Moji dalji planovi su da sa svojim ocem sviram koncerte i da putujem u razne zemlje – kaže Đorđe.

Muzička karijera ovog talentovanog dječaka neraskidivo je povezana sa ocem koji je zvanje profesora i doktorat stekao na čuvenoj ukrajinskoj muzičkoj akademiji u Odesi. Sada je na čelu privatne muzičke škole, kao i festivala “Dani harmonike” koji u Ugljeviku okuplja stotine tamičara, učenika i muzičkih stručnjaka.

– Sa svojim profesorom Vladimirom Murzomiz iz Ukrajine pokrenuli smo taj festival prije trinaest godina i moram da kažem da je to prvi festival akademske harmonike u Srpskoj i BiH. Danas taj festival slovi za jedan od najprestižnijih festivala harmonike u cijelom svijetu – naglašava Slaviša Perić.

Osim takmičenja i festivala na kojima pobjedama pronosi ime svog grada i zemlje, Đorđe često nastupa i na različitim javnim događajima. Njegov talenat, rad i posvećenost obećavaju i još bolje rezultate u budućnosti.

(RTRS)

__________________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.