“Gradskom groblju” blokiran račun /VIDEO/

Izvještaj o radu Javnog komunalnog preduzeća „Gradsko groblje“ za 2019. godinu, sa planom poslovanja za ovu godinu, nije nije dobio podršku odborničke većine na posljednjoj skupštini. Zbog duga od oko 130.000 KM na ime obaveze izmirenja PDV-a, žiro račun ovog preduzeća je blokiran, a prijeti im i dalja blokada. Gradska uprava donijela je odluku o izmirenju ovog duga sredstvima iz Fonda solidarnosti.

Direktor Javno komunalnog preduzeća groblje, kazao je da su primjetili određena neslaganja u izvještaju, da je imovina grada uknjižena na preduzeće gradsko groblje te da su tada tražili instrukcije od stručne službe gradske uprave o daljem postupanju. Žiro račun ovog preduzeća je blokiran, a prijeti im i dalja blokada.

Imate različito tumačenje kada su u pitanju svi kapitalni projekti koji se fianansiraju iz budžeta grada, da li će se knjižiti na Grad ili na komunalna preduzeća – u tome je bio problem samog plaćanja PDV-a. Međutim, na skupštini je usvojena odluka da će se imovina po prvi put uknjižiti na javno preduzeće i samim tim obaveza plaćanja PDV-a će biti njihova, pojasnio je Marković.

Odlučeno je da Gradska uprava pomogne rješenje ovog problema kako bi žiro – račun ovog preduzeća bio deblokiran.

Kako je kazao načelnik Odjeljenja za fiannsije, sredstva iz fonda solidarnosti biće prebačena za izmirenje duga Gradskog groblja na ime obaveza PDV-a.

Aktuelni direktor Javno komunalnog preduzeća groblje Radenko Todorović smatra da je ovakva neformalna greška napravljena da bi se prikazao pozitivan fianansijski izvještaj i da odgovornost snose svi- nadležni u ovom preduzeću prije njegovog imenovanja, gradska uprava kao osnivač, te skupština koja je usvojila prethodni izvještaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *