Gradski trg u novom ruhu: Ponovo oživjela duša Bijeljine

Radovi na rekonstrukciji i uređenju gradskog trga u Bijeljini, najpopularnijeg i najprostranijeg javnog prostora, koji nosi ime po kralju Petru Prvom Karađorđeviću – završeni su.

Pored obnove podloge središnjeg gradskog trga, ovaj prostor je opremljen i novim urbanim mobilijarom.

Dotrajala asfaltna podloga na cijeloj površini trga od oko 4.700 metara kvadratnih, stara najmanje tri decenije, zamijenjena je behaton pločama usklađenim sa izgledom, nekoliko godina ranije uređenog, popularnog korza. Zadržane su ranije dimenzije i oblici površina, a obnovljene su i parkovske staze i ivičnjaci, uz prilagođen pristup osobama sa invaliditetom.

Na Trgu su postavljene nove klupe, svjetiljke sa LED-rasvjetom, kante za otpatke, stubići za ograničavanje parkiranja, a uklonjeni su objekti koji nisu bili u upotrebi, poput starih javnih telefonskih govornica, koje odavno nisu bile u funkciji. Radovi su koštali skoro 300.000 KM.

Punjači za električne automobile

Dio obnovljenog Trga su i punjači za električne automobile, što je obradovalo vozače koji koriste struju za pogon svojih četvorotočkaša. Ovi punjači biće korišćeni i za napajanje strujom prvog električnog automobila nabavljenog za potrebe prevoza građana s invaliditetom. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ocjenjuje da su u ovoj godini tri lokacije, koje su duša grada, dobile potpuno novi izgled – Gradski park, kanal Dašnica i Gradski trg.

– Svaki grad ima mjesta po kojima se prepoznaje. Naš Trg je, nažalost, dugo vremena bio u oronulom stanju i nije bio baš reprezentativan. Prije nekoliko godina smo obnovili naš korzo, koji je sastavni dio Trga, i vjerujem da svi koji prolaze tim šetalištem uživaju u šetnji. Sad smo zaokružili urbanu cjelinu i, iako nam jesen i vrijeme nisu naklonjeni, već se vidi da smo uradili dobar posao. Sada građani manje borave na otvorenom, ali vjerujem da će već na proljeće Trg zaživjeti u potpunosti – očekuje gradonačelnik Mićić.

Današnji oblik gradski Trg je dobio šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je uklonjen niz kuća izgrađenih po sredini tadašnjeg Trga oslobođenja, zasađene i zelene površine prema ulicama Kneginje Milice i Jovana Jovanovića Zmaja i drvoredi na suprotnoj strani Trga.

Pješačka zona

U Gradskoj upravi se razmišlja i o proširenju pješačke zone na jednu od traka Ulice Vuka Karadžića na obodu Trga, ali prvi preduslov za to je izgradnja Gradske garaže, koja će smanjiti potrebu za parkiranjem u središnjoj gradskoj zoni.

Cilj je da se motivišu građani da što više koriste alternativna sredstva prevoza, kako bi samo saobraćaj u gradu učinili efikasnijim, ali i ekološki opravdanijim.

– Jedna od metoda je i proširivanje površina bez automobilskog saobraćaja, ali prvo treba uraditi detaljno istraživanje o tome, kako bi mjere zaista bile djelotvorne – pojašnjavaju u gradskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Novi izgled Gradskog trga raduje Bijeljince.

– To je ogledalo našeg grada. Sad kad nam dođu ljudi sa strane imaju šta da vide. Drago nam je što nadležni misle o tome. Sredstva koja ulažu u uređenje naše životne sredine sredstva su koja se ulažu u budućnost i za naša naredna pokoljenja – kaže Bijeljinac Radenko Tubić.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *