Gradonačelnik Bijeljine povrijedio Zakon o lokalnoj samoupravi

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas da Pravilnik o raspodjeli sredstava za sport i fizičku kulturu Grada Bijeljina nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Neustavnost navedenog akta očituje se u tome što je gradonačelnik Bijeljine njegovim donošenjem izašao iz okvira svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja.

Time je, saopšteno je iz Ustavnog suda, povrijedio relevantnu odredbu Zakona o lokalnoj samoupravi i ustavno načelo zakonitosti akata, što ovaj normativni akt u cjelini čini neustavnim sa formalno-pravnog aspekta.

Ustavni sud je na današnjoj sjednici takođe utvrdio da član 15 Pravilnika o vršenju tehničkog pregleda uređaja i tehnologija za priređivanje igara na sreću nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o igrama na sreću.

Osporenim članom određeni su iznosi troškova tehničkog pregleda terminala, tehnologija i uređaja koje snosi priređivač igara na sreću.

Imajući u vidu da relevantna zakonska odredba, koja je poslužila kao pravni osnov za donošenje osporenog pravilnika, ne sadrži ovlašćenje za ovakvo normiranje, Ustavni sud je ocijenio da je ministar finansija, kao donosilac akta, takvim normiranjem izašao iz propisanog zakonskog, a time i ustavnog okvira.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *