Građani se opraštaju od patrijarha Irineja /VIDEO/

U Sabornoj crkvi u Beogradu  služena je sveta liturgija povodom Aranđelovdana, slave Crkve, nakon čega je  održan pomen patrijarhu Irineju.

Prethodno je  Garda Vojske Srbije prenela  tijelo preminulog patrijarha Irineja u Sabornu crkvu, gde će sutra biti sahranjen. Cijelog dana i noći sveštenici će čitati jevanđelja nad odrom. Vjernici neće moći da se oproste od patrijarha u Sabornoj crkvi, već u Hramu Svetog Save, i to po posebnim pravilima.

Građani se tokom cijelog dana i večeri opraštaju od svoh duhovnog vođe i posjećaju na njegove riječi i djela.

Preminuli patrijarh Irinej ostaće upamćen po tome što je uspeo da očuva jedinstvo Crkve u najgorim momentima u posljednja dva vijeka za SPC zbog raspada države, izjavio je danas verski analitičar Željko Injac. Vladika niški Arsenije rekao je danas da je upokojenje patrijarha Irineja sve duboko potreslo, a naročito Nišku eparhiju i narod Niša, koji su, kaže, patrijarha najbolje poznavali i voljeli, jer je na tronu niških episkopa proveo punih 35 godina.

Podsjetimo, Patrijarh Irinej posjetio je Bijeljinu 13.jula 2013. godine kada je tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom ustoličen u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Bijeljini. Čin ustoličenja obavio je patrijarh Irinej. Podsjećamo se njegovih riječi koje je tada uputio vjernicima.

Sveta zaupokojena liturgija zakazana je za nedjelju. Prema preporukama Kriznog štaba, neće biti moguće cjelivanje tijela patrijarha.

Patrijarh će biti sahranjen u nedjelju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Liturgija će početi u 09.00 časova, a predvodiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, sa arhijerejima i sveštenstvom. Na skupu će se obratiti episkop bački Irinej, a u ime države govoriće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Protokolom sahrane predviđeno je da govori i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Do izbora 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, nasljednika preminulog patrijarha Irineja, njegove dužnosti obavlja Sinod, kojem će predsjedavati mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri mjeseca od dana kada je prijesto patrijarha upražnjen.

U Republici Srpskoj i Srbiji je, povodom smrti patrijarha Irineja, proglašena trodnevna žalost, a u Distriktu Brčko dan žalosti će biti u nedjelju, na dan sahrane patrijarha.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *