Gnjatić: Ujednačiti platne koeficijente

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić poručio je da zaposlenima u obrazovanju, nauci i kulturi moraju biti ujednačeni platni koeficijenti, te izrazio zadovoljstvo što će im od 1. januara naredne godine biti povećane plate od pet do 20 odsto.

“Zadovoljni smo što će zakonima o platama, koje će Narodna skupština razmatrati na predstojećoj sjednici, biti povećanja primanja svih zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi. Nismo zadovoljni što platni koeficijenti sada nisu ujednačeni i očekujemo da ovo pitanje bude riješeno za šta imamo i uvjeravanje Vlade Srpske”, rekao je Gnjatić novinarima nakon sjednice Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

On je istakao da je Sindikat obrazovanja uputio amandmane na zakone o platama kako bi određene nelogičnosti bile otklonjene.

“Riječ je o tome da će plata koja je 500 KM, povećanjem od 20 odsto, biti 600 KM, dok će plata od 550 KM, koju ima radnik sa mnogo više obaveza, nakon povećanja od 10 odsto iznostiti 605 KM. To je mala razlika za predviđeni obim posla i odgovornosti, što mora biti promijenjeno”, objasnio je Gnjatić.

On je naglasio da je problem što su na istim radnim mjestima oni koji imaju različit nivo obrazovanja i da je zato njihove plate potrebno ujednačiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.