Garda “Panteri” obilježila 32 godine od osnivanja /VIDEO/

U Bijeljini su danas obilježene 32 godine od osnivanja Garde “Panteri”, specijalne jedinice Vojske Republike Srpske koja je prošla gotovo sva ratišta i imala 1.150 boraca, od kojih je 101 poginuo u odbrani Srpske, te otvorena izložba ratnih fotografija “Brčanski zid” o tome kako su jedinice Vojske i Policije Srpske u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata odbranile Brčko.

Bojan Savić, savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i sin ratnog komandanta Garde “Panteri” Ljubiše Savića Mauzera, rekao je da je ova jedinica bila najelitnija i uvijek tamo gdje je najteže, boreći se časno i viteški.

“Ostavili su jednu vrstu moralnog kompasa za sve nas koji se i danas borimo. Moramo ostati na tom putu sabornosti i viteški se boriti da očuvamo mir i sve ono za šta je 101 čovjek iz ove posebne jedinice dao svoj život”, rekao je Savić novinarima na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića, ispred Centralnog spomenika poginulim borcima Semberije gdje su evocirane uspomene na saborce i vrijeme u kojem su živote davali za odbranu i slobodu Srpske.

On je napomenuo da srpski usud jeste neprestana borba.

“I danas, kada su veliki napadi na Republiku Srpsku i izazovi pred nama su veliki”, dodao je Savić.

Nakon što su porodica, prijatelji, saborci, građani odali počast poginulim borcima ove elitne jedinice i svim za slobodu poginulim borcima Vojske Republike Srpske, te položili vijence i cvijeće, u Galeriji Centra za kulturu “Semberija” svečano je otvorena izložba ratnih fotografija – “Brčanski zid”.

Predsjednik Udruženja veterana “Garda Panteri” koje je organizator današnjeg obilježavanja Petar Cvijetinović rekao je da je ova jedinica nastala iz naroda.

“Mi smo jedinica koja je nastala iz pokreta, kao vojna formacija iz bivših vojnih brigada, nastali smo bukvalno iz naroda”, rekao je Cvijetinović i dodao da je Smoluća jedna od najvažnijih akcija koju je sprovela Garda u saradnji sa drugim jedinicama, i veoma značajna jer je tada spaseno oko 8.000 stanovnika iz okruženja muslimanskih snaga u rejonu opštine Lukavac.

On je istakao da je danas otvorena izložba ratnih fotografija “Brčanski zid” posvećena pokojnom ratnom fotografu Tomislavu Peterneku iz Beograda koji je u toku rata često boravio u Brčkom.

“Napravio je hiljade fotografija, ovjekovječio ratne događaje u Brčkom, a izložba posvećena njemu govori kako su jedinice Vojske i policije Republike Srpske branile Brčko, kako se branio koridor, kompleksna vojna operacija, kako smo zajedničkim snagama i slogom branili Brčko i odbranili do kraja rata”, naglasio je Cvijetinović.

Posljednji ratni komandant Garde “Panteri” Ljubiša Lazić rekao je da su pripadnici Garde prije 32 godine na Obriježi prvi put položili zakletvu, a već sutradan krenuli na front.

“U Brčkom je bila teška situacija za srpski narod i istog momenta smo krenuli u proboj koridora. Naša komanda, komanda korpusa Istočno-bosanskog dala nam je zadatak da pomognemo Krajišnicima, a poslije toga smo išli u Smoluću”, podsjetio je Lazić.

On je ukazao da prijetnje postoje i nakon 32 godine.

“Evo, poslije 32 godine nam opet nešto prijete, ali to su uglavnom kriminalci koji su ogrezli u kriminalu, pa bi onda oni da ratuju. Neka nas ostave na miru, mi nećemo nikoga napadati, mi nećemo nikud da idemo, čuvamo svoje kao što smo čuvali”, poručio je Lazić.

Članovi Udruženja su, nakon otvaranja izložbe, u hotelu “Drina” uručili zahvalnice i plakete prijateljima.

Zlatna plaketa Udruženje pripala je generalu Budimiru Gavriću, plaketu Udruženja dobio je direktor “Srbija-gasa” Dušan Bajatović, te predsjednik veterana Posebne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Saša Pantelić, kao i načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević.

Uručene su i brojne zahvalnice. Potom je u hotelu priređen i ručak za goste i borce Garde “Panteri”.

“Garda Panteri” osnovana je 2. maja 1992. godine i bila je jedna od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske, koja je prošla gotovo sva ratišta.

Brigada je u toku rata dva puta odlikovana – Ordenom Nemanjića 1993. godine za borbe kod Smoluće i Karađorđevom zvijezdom drugog reda 1995. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *