Francuska na meti islamista, napadi u Nici, Avinjonu i Džedi

Odvojeni napadi islamista na Francuze u Nici, Avinjonu i Džedi. Tri osobe ubijene u napadu u Nici. Ranjen radnik obezbjeđenja francuske ambasade u Džedi. U Avinjonu ubijen muškarac koji je prijetio prolaznicima. Protesti protiv Emanuela Makrona u nekoliko islamskih država.

Serija napada na Francuze zbog izjava predsjednika Emanuela Makrona i karikatura magazina “Šarli Ebdo” nastavljena je u četvrtak odvojenim incidentima u Nici i Džedi u kojima su ubijene tri, a ranjeno još nekoliko osoba.

Francuska policija je uhapsila napadača za koga se sumnja da je nožem ubio tri osobe, od kojih je jednoj ženi odsjekao glavu, javlja francuski Figaro.

U ovom napadu povređeno je još nekoliko osoba. Francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen rekao je da je u Nici u toku policijska operacija, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Nice Kristijan Estrosi naveo je na Tviteru da vjeruje da je riječ o terorističkom napadu.

Francuski medii javljaju i da je policija u Avinjonu ubila muškarca, koji je prolaznicima prijetio pištoljem.

Istovremeno, u Iraku, Palestini, Bangladešu, Somaliji i Pakistanu demonstranti su palili francuske zastave i Makronove portrete.

U islamskom svijetu danas se obilježava Mavlid,  dan rođenja proroka Muhameda.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će iskoristiti sve diplomatske i pravne mogućnosti kako bi “Šarli Ebdo” bio sankcionisan zbog karikature na kojoj turski lider sjedi u bijeloj majici i donjem vešu.

(RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.