Francuska liga pred kolapsom

Najjača francuska fudbalska liga je pred kolapsom, a klubovi pred bankrotom nakon propasti prodaje televizijskih prava sportskim kanalima, pa će mnoge ekipe morati zimus da u pola cijene prodaju najbolje igrače.

Vođstvo francuske Prve lige je 2018. godine sklopilo ugovor sa španskom kompanijom “Medijapro”, koja se obavezala od sezone 2020/2021. da plaća 815 miliona evra po sezoni, odnosno 3,25 milijardi za trajanje cijelog ugovora do 2024. godine.

Bio je to drugi najveći ugovor za televizijska prava neke profesionalne lige u Evropi, odmah iza egleskog Premijeršipa, pa se činilo da je pred Francuzima svijetla budućnost.

Međutim, kompaniji “Medijapro” je u aprilu prošle godine srušen kreditni rejting i počeli su finansijski problemi.

Krajem godine postalo je jasno da “Medijapro” neće moći da ispoštuje obaveze iz ugovora, a klubovi su bili već teško pogođeni krizom sa virusom korona, zbog koje je sezona 2019/2020. prekinuta.

Španska kompanija bila je, u trenutku raskida ugovora, dužna nešto manje od 400 miliona evra klubovima.

Spas je ponudio “Kanal plus”, koji je dao slabiju ponudu od 650 miliona evra po sezoni, a francuska liga je prihvatila jer nije imala izbora.

A, onda je, ovih dana, “Kanal plus” obavijestio ligu da i on odustaje od kupovine televizijskih prava i da odustaje čak i od prenosa dvije utakmice po kolu.

To znači da od 5. febuara neće uopšte biti prenosa francuskog prvenstva ako se hitno ne nađe neko rješenje.

Procjenjuje se da su klubovima pandemija i debakl sa televizijskim pravima “izbili” oko milijardu evra.

Ako do toga dođe, klubovi će već u zimskom prelaznom roku početi da prodaju svoje najbolje igrače, i to “debelo” ispod cijene jer ih jednostavno više ne mogu plaćati.

U problemima je čak i superbogati Pariz Sen Žermen, koji je zbog pandemije već izgubio 125 miliona evra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.