Fondacija “Lara” u kampanji “Njena prava” /VIDEO/

Nasilje nad ženama je sve učestalija pojava u bosanskohorcegovačkom društvu,a prema podacima Agencije za ravnopravnost polova svaka treća žena je doživjela neki oblik psihičkog, fizičkog ili ekonomskog nasilja.  

Republika Srpska je bila prva u regionu koja je 2000. godine Krivičnim zakonom zabranila nasilje u porodici i porodičnoj zajednici, a pojam femicida će biti uveden kao posebno krivično djelo.  Jedan od velikih problema sa kojima se suočavaju žene koje odluče da prijave nasilje i odu iz porodičnom doma jeste ekonomska ovisnost od partnera, te stambeno pitanje.

Tim povodom su članice Fondacije Lara iz Bijeljine odlučile da upute inicijativu Gradskoj upravi kojom bi se obezbijedila stalna novčana pomoć za žrtve nasilja u porodici i besplatan vrtić i produženi boravak za djecu žrtve nasilja.

U okviru kampanje „Njena prava“ koju realizuje Fondacija Lara, održan je Forum sa gradonačelnikom Bijeljine koji je javno obećao da će se ova inicijativa razmotriti.

Momirka Janković, žena koja je bila žrtva nasilja ističe da je neriješeno stambeno pitanje ogroman problem za sve žrtve, a posebno one koje su starije životne dobi.

Svi građani su po zakonu dužni prijaviti nasilje u porodici, a iz Policijske uprave Bijeljina pojašnjavaju kako se to može uraditi.

Trenutno se u sigurnoj kući nalazi 13 osoba od čega su dvije odrasle osobe, a ostalo su djeca. Iz Fondacije Lara apeluju da je potrebna konstantna podrška ženama žrtvama nasilja od svih nas kako bi im olakšali svakodnevnicu.

Svakodnevno mnoge žene proživljavaju nasilje u porodici, a neke od studija pokazale su da je izuzetno važno javno govoriti o tome kako bi ih osnažilo da prijave isto.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *