Fondacija “Lara”: Prevencijom i zakonima u borbi protiv nasilja /VIDEO/

Fondacija „Lara“ u okviru projekta „Braniteljice ljudskih prava unapređuju ljudska prava u Bosni i Hercegovini“ organizovale su danas Lokalni anti-diskriminacijski forum. Cilj ovog projekta je da se kroz osiguranje većeg angažmana relevantnih institucija te nevladinog sektora podrži primjena postojećih zakona o ravnopravnosti u BiH, ali i ojača kapaciteti braniteljica ljudskih prava kako bi se moglo bolje reagovati na sve oblike diskriminacije  u BiH.

Cilj Antidiskriminacijskog foruma koji je organizovan u sklopu projekta “Braniteljice ljudskih prava unapređuju ljudska prava u BiH” je da se učesnici upoznaju sa pojedinačnim slučajevima diskriminacije u praksi, te mehanizmima zaštite i zakonskom regulativom koja štiti ljudska prava, rečeno je na Forumu koji je održan u Bijeljini u organizaciji Fondacije “Lara”.

U organizaciji žena sa invaliditetom “Impuls” kažu da mnogi primjeri  iz svakodnevne prakse pokazuju da su diskriminaciji izložene osobe sa invaliditetom, naročito žene.

A oblici nasilja izraženi su u gotovo svakom segmentu društva, krenuviši od komunikacije na radnom mjestu do porodice.

Forum je ističe Milinkovićeva značajan sa aspekta upoznavanja sa zakonskom regulativom i mogućnostima diskriminacije na osnovu pola, te mehanizmima zaštite.

Na lokalnom nivou proteklih godina rađeno je na brojnim aktima kojima bi se ustanovili mehanizmi za prevenciju diskriminacije po osnovu pola u gradu Bijeljina, ističu iz gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti. 

Ovim projektom će se kroz osiguranje većeg angažmana relevantnih institucija te nevladinog sektora podržati primjena postojećih zakona o ravnopravnosti u BiH, ali i ojačati kapaciteti braniteljica ljudskih prava kako bi se moglo bolje reagovati na sve oblike diskriminacije  u BiH.

Projekat “Braniteljice ljudskih prava unapređuju ljudska prava u BiH” implementira Fondacija lokalne demokratije, a finansijski podržava Kraljevina Holandija kroz MATRA program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *