Filipović: Povećan ovogodišnji plan otkupa sirovine

Plan otkupa sirovine u Prehrambenoj industriji “Sava Semberija” ove godine je povećan i iznosi 12.000 tona, a podrazumijeva preradu slatkog i slanog programa, izjavio je Srni direktor “Save” Stevo Filipović.

Filipović je podsjetio da su u januaru potpisani ugovori sa domaćim poljoprivrednim proizvođačima i sa Poljoprivrednim dobrom “Semberijom” koje je i ove godine zasijalo grašak za potrebe “Save”.

On je naveo da su poslovni plan i budućnost fabrike zasnovani na odnosima sa domaćim poljoprivrednim proizvođačima i želja je da budu podignuti na još viši nivo.

To je, kako je objasnio, dokazano prošle godine kada je “Sava” otkupila sve količine po cijenama definisanim prije početka pandemije. “Otkupili smo čak i sve količine od domaćih poljoprivrednih proizvođača koji nisu imali potpisan ugovor sa nama”, rekao je Filipović.

Filipović je napomenuo da oko 90 odsto od kompletnog asortimana “Save” završi na najzahtjevnijim svjetskim tržištima, da su im proizvodi bez aditiva, konzervansa, vještačke boje, arome i zaslađivača.

Komentarišući do sada deficitarnu robu – papriku crvenu rogu, Filipović je rekao da “Sava” otkupi sve ponuđene količine, ali isključivo iz Srbije, a ne i iz Makedonije, Bugarske ili Grčke kao ranije.

Očekuje da će popuštanjem epidemioloških mjera situacija biti bolja za poslovanje, uz napomenu da je bilo mnogo problema prilikom isporuke već proizvedenih i ugovorenih količina.

Ukazao je da im je ključno to što su u prethodnom periodu uradili potpuni remont postrojenja, ali nije prekidan proizvodni proces, pa su spremni za prihvat sirovine u skladu sa potpisanim ugovorima i potrebama u ovoj godini.

Filipović je napomenuo da uprkos brojnim problemima tokom pandemije “Sava Semberija” nija otpuštala radnike, te istakao da su se Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo na vrijeme uključili u rješavanje situacije, te je preduzeće zahvaljujući zajedničkim aktivnostima uspjelo da otkupi i preradi sve količine voća i povrća.

Filipović je rekao da se u “Savi” i u vrijeme pandemije nastojali da ključni partneri – domaći poljoprivredni proizvođači budu isplaćeni u kompletnom iznosu, čak četiri mjeseca ranije, odnosno prije roka definisanog ugovorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *