Festival okupio učesnike iz 20 zemalja

Međunarodni festival “Dani harmonike” svečano je otvoren sinoć u Ugljeviku koncertom prošlogodišnjih laureata, a okupio je 150 učesnika iz 20 zemalja.

Profesor harmonike Slaviša Perić rekao je u ime organizatora da je Festival poseban po tome što je uvertira za Svjetski kup harmonike koji će se ove godine održati u septembru u Bijeljini i Ugljeviku, prvi put na našim prostorima, kao najprestižnija manifestacija i najveća smotra harmonikaša.

Takmičenje se održava od najmlađih do studentskih kategorija.

“U okviru takmičenja imamo i izbor predstavnika BiH za finale Svjetskog kupa, a osim takmičenja festival sadrži i master klasove poznatih svjetskih pedagoga, kao i koncerte najpriznatijih svjetskih umjetnika harmonike”, rekao je Perić.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić, koji je otvorio “Dane harmonike” kaže da je ova podmajevička opština postala prepoznatljiva po festivalu i zahvalio na organizaciji Muzičkoj školi “Kornelije Stanković”.

Na svečanom otvaranju u Centru za kulturu “Filip Višnjić” nastupili su Jurij Šiškin, Artjom Nižnik, Radu Ratoi i Aleksej Murza, koji je prošlogodišnji laureat festivala.

Napriznatiji svjetski izvođač akademske harmonike Rus Jurij Šikin predsjedava žirijem.

Organizatori Festivala su Muzička škola “Kornelije Stanković” i Udruženje umjetnika “Artist”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *