Edukacija najmlađih ugljevičana uz logorsku vatru u prirodi /FOTO/

Djeca uzrasta od pet do 12 godina iz Ugljevika, u organizaciji Škole sporta “Mali šampioni”, večeras su šetala do zaseoka Vučijak u mjesnoj zajednici Stari Ugljevik i na domaćinstvu Tomića palili logorsku vatru uz zagonetne priče, aktivnosti i igre sa lampama.

Trener Škole sporta Mladen Stevanović rekao da su šetnje u šumu i prirodi sastavni dio skoro svih treninga na otvorenom.

Stevanović je istakao da boravak u prirodi donosi brojne prednosti kada je riječ o imunološkom sistemu, te da je dokazano da su djeca koja borave u prirodi kreativnija i zdravija.

“Organizujemo i brojne edukativne radionice i izlete, posjete seoskim domaćinstvima, učimo djecu o flori i fauni, istraživali smo plodove jeseni, sakupljali šumsko blago…”, rekao je Stevanović.

On je napomenuo da je Škola sporta “Mali šampioni” osnovana 2011. godine i u poptunosti je finansirana iz budžeta opštine Ugljevik, kao i brojne aktivnosti koje se organizuju u okviru projekta “Opština za svoju mladost”.

Večerašnjem druženju sa mališanima prisustvovao je i načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je rekao novinarima da je radost i sreća druženje sa najmlađima, te zahvalio Školi sporta “Mali šampioni” za sve dobro koje čini u radu sa mališanima.

Perić je naglasio da je važno najmlađima ponuditi ovakve edukativne sadržaje u prirodi uz igru.

“Lokalna uprava smanjila je cijenu cjelodnevnog boravka u Dječijem vrtiću koji pohađa 150 mališana na 95 KM mjesečno. Imamo potrebu da u narednom periodu proširimo kapacitete vrtića”, rekao je Perić.

On je dodao da opština Ugljevik finansira sve projekte Škole sporta, od besplatne škole plivanja i drugih sportova, te razne atkivnosti boravka u kampu Centra “Nikola Tesla” i najavio da će ovakve i slične projekte lokalna uprava podržavati i u narednom periodu.

Sedmogodišnji Veljko Džuveleković, učesnik večerašnjeg druženja sa vršnjacima, rekao je da mu se najviše sviđa druženje i odlazak u prirodu sa drugarima.

Domaćin Marko Tomić izrazio je zadovoljstvo jer je večeras ugostio najmlađe stanovnike Ugljevika koji se kroz edukativnu nastavu druže i izučavaju prirodu.

“Planiramo da narednog ljeta organizujemo ljetni vrtić u kome će djeca jedan dan u sedmici boraviti u prirodi, a tu je i u blizini pješačka staza koja vodi na brdo sa kojeg se pruža divan pogled na Ugljevik”, rekao je Tomić.

Mališani su domaćinu Tomiću u znak zahvalnosti za gostoprimstvo uručili poklon – toster.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *