Dva nova zanimanja – Počeo upis učenika u bijeljinskim srednjim školama

U narednoj školskoj u klupe će da sjedne 930 svršenih osnovaca, koji će biti raspoređeni u 41 odjeljenje. Osim uobičajenih smjerova, đaci mogu da konkurišu i za dva nova – prirodno-matematički u Gimnaziji i poslovno-informatički u Ekonomskoj školi.

Očekuje se veliko interesovanje i za zanimanja bravar-zavarivač i stolar u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“, jer Vlada Srpske finansijski stimuliše upis učenika u deficitarna zanimanja. U idućoj školskoj godini učenici će imati i bolje uslove za praktičnu nastavu.

Mihajlo Mrkonjić je završio OŠ „Vuk Karadžić“ odličnim uspjehom. Dvoumio se između Gimnazije i Tehničke škole, ali nakon konsultacija s roditeljima i prijateljima opredijelio se za smjer „tehničar informacionih tehnologija“ u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“.

– Koristio sam android aplikaciju „Vodič kroz zanimanja“, pogledao ponuđene smjerove i uslove, ali presudila su neka moja interesovanja. Volim računare, odlično govorim engleski, tako da imam sve preduslove da budem dobar đak i stičem znanje koje mi je neophodno za buduće školovanje – kaže ovaj dječak.

Ljubitelji matematike ove godine mogu da konkurišu za prirodno-matematički smjer. To je novina u Gimnaziji koja planira upis osam odjeljenja po 24 učenika.

Poljoprivredno-medicinska škola imaće 11 odjeljenja sa 264 učenika. Nakon jednogodišnje pauze upisuju ponovo smjer frizera. Imaju sve uslove za obavljanje praktične nastave, počev od kabineta do zdravstvenih ustanova, a bolje uslove u novoj školskoj godini imaće i učenici poljoprivredne struke na novoizgrađenoj farmi.

Direktor Poljoprivredno-medicinske škole Bijeljina Zoran Despotović podsjeća da škola raspolaže sa 100 hektara zemljišta na kojem organizuju plasteničku proizvodnju povrća, mini farmu sa 30 muznih grla, te da imaju i mini mljekaru i mini pekaru.

I učenici Tehničke škole bi do kraja iduće školske godine trebalo da dobiju nove školske kabinete i radionice u objektu površine 1.700 kvadratnih metara. Imaju četiri struke – elektrotehnika, mašinstvo, saobraćajni i drvni smjer.

“Raste” zanimanje za zanate, a učenici su stimulisani novčanim podsticajima da upišu deficitarna zanimanja. Učenici, njih 48, koji upišu smjerove bravar-zavarivač i stolar imaće stipendiju od 100 KM i besplatan prevoz.

Optimalan broj

Godinama je broj svršenih osnovaca u Bijeljini manji od hiljadu, ali je optimalan za upisne kapacitete. Planirano je i jedno odjeljenje za učenike iz drugih opština.

Upisna politika kreira se u skladu s potrebama tržišta rada. Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Bijeljini Duško Đurić kaže da se obrazovni profili i obrazovanje moraju prilagođavati društvenoj stvarnosti, odnosno tržištu rada.

– Moramo proizvoditi kadrove koji su traženi na tržištu, jer tako tim mladim ljudima omogućavamo da nađu zaposlenje, a pomažemo i privrednicima da imaju kvalifikovanu i stručnu radnu snagu – objašnjava Đurić.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.