Dogodilo se na današnji dan – 4. januar

Danas je subota, 4. januar, četvrti dan 2019. Do kraja godine ostao je 361 dan.

Štamparija na Cetinju štampala prvu knjigu na srpskom jeziku

1494. – Prva srpska štamparija na Cetinju štampala prvu knjigu na srpskom jeziku – “Oktoih prvoglasnik” Đurđa Crnojevića i štampara Makarija, jednu od najviše korišćenih bogoslužnih knjiga u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Do 1496. štamparija na Obodu je štampala i “Oktoih petoglasnik”, “Psaltir s posljedovanjem”, “Četvoroevanđelje” i “Molitvenik”. “Oktoih” /grčki osmoglasnik/ sastavljen je od osam krugova crkvenih pjesama i osam glasova za pojanje. Knjiga je štampana na ćirilici, u crvenoj i crnoj boji, po ugledu na stare slovenske liturgijske knjige, s utisnutim skromnim ukrasima – tri zastavice, četiri inicijala i vodeni znak vage.

1710. – Rođen italijanski kompozitor Đovani Batista Pergolezi. Koji je komponovao u maniru napuljske bufo-opere, svježe, neposredne i vesele, sa životnim ličnostima, zanimljivim situacijama i melodikom bliskoj narodnoj. Djela: opera “Služavka gospodarica”, crkvena muzika “Stabat mater”.

1797. – Francuski general Napoleon Bonaparta pobijedio Austrijance kod Rivolija u Italiji.

1809. – Rođen francuski učitelj Luj Braj, pronalazač azbuke za slijepe, nazvane Brajov sistem. I sam slijep, izumio je sistem ispupčenih tačaka, čije kombinacije označavaju pojedina slova, pomoću kojeg slijepi mogu da čitaju.

1842. – U dvorani Teatra na Đumruku vojni kapelmajstor Josif Šlezinger, kapelnik kneza Miloša Obrenovića, priredio prvi javni muzički koncert u Beogradu.

Rođen Moša Pijade

1890. – Rođen srpski političar i slikar jevrejskog porijekla Moša Pijade, predsjednik Skupštine FNRJ. Slikarstvo je učio u Beogradu, Minhenu i Parizu. Poslije Prvog svjetskog rata napustio je ideje jugoslovenskog nacionalnog revolucionara, prišao Komunističkoj partiji Jugoslavije i 1921. postao član njenog Izvršnog biroa. Zbog štampanja ilegalnog organa Centralnog komiteta KPJ “Komunist” 1925. osuđen je na 20 godina robije. U zatvoru je preveo “Kapital”, “Bijedu filozofije” i “Manifest komunističke partije” Karla Marksa. U Crnoj Gori je 1941. u Drugom svjetskom ratu bio partijski rukovodilac i taj period istorija nije potpuno osvijetlila, posebno njegovu ulogu u fizičkim likvidacijama političkih protivnika. Izradio je 1942. prve propise o radu narodnooslobodilačkih odbora, na Drugom zasjedanju AVNOJ-a krajem novembra 1943. u Jajcu bio je potpredsjednik Predsjedništva, a 5. novembra je u tom gradu osnovao TANJUG.

1892. – Rođen srpski pisac i istoričar književnosti Milan Bogdanović, član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Uređivao je list “Republika” i časopise “Danas”, “Srpski književni glasnik”, “Književne novine”.

1932. – Vlada britanske kolonije Indije zabranila Indijski nacionalni kongres i uhapsila njenog vođu Mahatmu Gandija, koji je predvodio borbu za nezavisnost.

1942. – Nijemci u Drugom svjetskom ratu počeli pokolj u srpskim selima Šajkaške, u Novom Sadu i Bečeju. U pokolju Srba i Jevreja za mjesec dana ubijeno je oko 4 000 ljudi.

1951. – Sjevernokorejske i kineske trupe u Korejskom ratu zauzele Seul.

1958. – Sovjetski “Sputnjik 1”, prvi vještački satelit lansiran u oktobru 1957, raspao se i pao na Zemlju.

1960. – U saobraćajnoj nesreći poginuo francuski pisac Alber Kami. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. Čiji se književni rad temelji na ideji o apsurdu /simbolika mita o Sizifu/ i revoltu /simbolika mita o Prometeju/.

1975. – Umro italijanski pisac Karlo Levi, autor romana “Hristos se zaustavio u Eboliju”, u kojem je opisao težak život italijanskih seljaka pod fašistima.

1989 – 2006.

1989. – U međunarodnim vodama Sredozemnog mora naspram libijske obale, američki vojni avioni su oborili dva libijska lovca koji su navodno zaprijetili nosaču aviona “DŽon F. Kenedi”.

1998. – Šef izraelske diplomatije David Levi podnio ostavku, rekavši da ne želi više da se jedini brine o pitanjima mira i socijalne zaštite.

2004. – Na predsjedničkim izborima u Gruziji pobijedio Mihail Sakašvili.

2006. – Rusija i Ukrajina postigle sporazum o petogodišnjoj isporuci gasa nakon nesuglasica zbog kojih su bile smanjene isporuke ovog energenta u ostale zemlje Evrope.

2006. – U napadima bombaša samoubica u Iraku ubijeno 67, a ranjeno na desetine ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *