Dogodilo se na današnji dan – 31. decembar

Danas je petak, 31. decembar, posljednji, 365. dan 2021. godine.

1494. – U Rim su ušle snage francuskog kralja Šarla Osmog. U namjeri da osvoji Italiju i pripremi krstaški rat protiv Turske, francuski kralj je stigao do Napulja, ali je bio prisiljen da se povuče pred vojnim savezom pape, Španije, Mletaka i milanskog vojvode.

1600. – Engleska kraljica Elizabeta Prva izdala je povelju o osnivanju Istočnoindijske kompanije za trgovinu, koja je krajem 17. vijeka imala znatna suverena prava kao što su pravo na vođenje rata i sklapanje mira, kovanje novca, da bi 1757. postala najjača vlast u Indiji. Velika Britanija je 1858. preuzela sve upravne Funkcije kompanije.

1617. – Rođen je španski slikar Bartolomeo Esteban Muriljo, koji je stvorio tip Madone po modelu crnokose španske žene /slike za crkve u Sevilji/. Pored religioznih tema, slikao je i prizore sa ulice.

1719. – Umro je engleski astronom Džon Flemstid, prvi kraljevski astronom, osnivač nacionalne opservatorije u Griniču.

1879. – Američki pronalazač Tomas Alva Edison prvi put je javno demonstrirao u Menlo Parku, Nju Džersi, električnu sijalicu.

1880. – Rođen je američki general Džordž Maršal, načelnik Generalštaba kopnene vojske SAD /1939-45/. Kao državni sekretar SAD /1947-1949/ sačinio je plan za obnovu poslijeratne Evrope /Maršalov plan/ koji je prihvaćen na konferenciji 16 zemalja 1947. u Parizu. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1953.

1884. – Rođena Elizabet Arden /Florens Grejem Najtingejl/, američki kozmetički magnat.

1908. – Rođen Simon Vizental, austrijski arhitekta, lovac na naciste.

1937. – Rođen Entoni Hopkins, velški filmski glumac, dobitnik Oskara.

1938. – U Indijanopolisu, SAD prvi put je zvanično uveden test na alkohol za vozače.

1939. – Održan prvi koncert Bečke filharmonije povodom Nove godine.

1944. – Osnovano Udruženje književnika Srbije.

1945. – U saobraćaj je pušten treći put obnovljen željeznički most preko Save kod Beograda.

1946. – Predsjednik SAD Hari Truman formalno je proglasio kraj Drugog svjetskog rata.

1983. – U vojnom udaru u Nigeriji svrgnut je predsjednik Šehu Šagari, koji je na vlast došao na izborima 1979. na kojima je okončana 13-godišnja vojna vladavina. Novi predsjednik postao je šef vojne hunte general Mohamed Buhari.

1988. – Indijska i pakistanska vlada su sklopile sporazum kojim su se obavezale da neće napadati nuklearna postrojenja u Pakistanu, odnosno Indiji.

1997. – Umro Vasilije-Vasa Kazimirović, istoričar i publicista. Radio je u Radio Beogradu kao urednik programa na njemačkom jeziku, a zatim kao direktor Izdavačkog centra “Beograd pres” i pokretač i glavni urednik listova i edicija: “Tribina”, “Nova knjiga” i “Danas”. Šezdesetih godina živio je u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj, gdje se bavio istraživanjem i prikupljanjem građe iz novije srpske i jugoslovenske istorije. Njegovo dugotrajno i temeljno proučavanje Bečkog arhiva bacilo je novo svjetlo na neke ključne ličnosti i događaje novije srpske istorije: Nikolu Pašića, Obrenoviće, kralja Petra Prvog i Aleksandra Karađorđevića, kao i na srpsku oficirsku elitu.

U posljednjih deset godina svoga života objavio je četiri velika djela: “NDH u svetlu nemačkih dokumenata i dnevnika generala Glejza fon Horstenaua”, “Nikola Pašić i njegovo doba 1845 – 1926”, za koje mu je dodeljena NIN- ova nagrada za publicistiku, “Srbija i Jugoslavija od 1914. do 1945. godine” u četiri toma, izdavački poduhvat 1995. godine i monografiju “Crna ruka”.

1998. – Ministri finansija EU saopštili su definitivne kurseve prema kojima će se nacionalne valute 11 zemalja EU mijenjati u evro kad jedinstvena evropska valuta 1. januara 1999. bude zvanično puštena u promet.

1999. – Predsjednik Rusije Boris Jeljcin podnio je ostavku i za vršioca dužnosti šefa države imenovao Vladimira Putina, dotadašnjeg premijera.

2000. – Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Katar, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati, članice Savjeta za saradnju u Zalivu potpisale su pakt o zajedničkoj odbrani po kojem se napad na jednu od zemalja članica smatra napadom na svih šest zemalja GCC.

2001. – Pakistanske vlasti uhapsile su više od 20 članova jedne od dvije muslimanske militantne grupe, Laškar-e-Taiba, koju je Indija optužila za napad na parlament kada je ubijeno 14 osoba.

2004. – U Tajvanu je otvoren najviši oblakoder na svijetu – poslovna zgrada “Tajpej 101”, visoka 508 metara sa 101 spratom.

2004. – U požaru tokom koncerta u jednom noćnom klubu u Buenos Ajresu u Brazilu poginulo je 186 ljudi, a više stotina je povređeno.

2007. – U sukobima u Keniji zbog reizbora predsjednika Mvaija Kibakija koji je tijesnom pobjedom osvojio drugi petogodišnji mandat, poginulo je oko 300 osoba, a oko 100.000 ljudi je raseljeno.

2011. – Predsjednik Nigerije je proglasio vanredno stanje u četiri savezne države i zatvaranje dijela međunarodnih granica zbog terorističkih napada radikalne sekte “Boko haram”.

2015. – Umrla Natali Kol, američka pjevačica, ćerka džez muzičara Net King Kola.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *