Dogodilo se na današnji dan – 19. decembar

Danas je četvrtak, 19. decembar, 353. dan 2019. Do kraja godine ima 12 dana.

1741. – Umro ruski pomorac i istraživač danskog porijekla Vitus Bering, na ostrvu koje je potom dobilo njegovo ime.

1793. – Francuski general Napoleon Bonaparta izvojevao je prvu značajnu vojnu pobjedu, potukavši Engleze i zauzevši Tulon, što je bio njegov prvi korak ka preuzimanju apsolutne vlasti u Francuskoj 1799.

1842. – SAD priznale nezavisnost Havaja, ali ta pacifička ostrvska zemlja – u koju su doseljenici iz SAD počeli da pristižu 1820, otimajući zemlju od domorodaca – samo formalno postala samostalna.

1848. – Umrla Emili Bronte, engleska spisateljica irskog porijekla, koja se proslavila romanom “Orkanski visovi”.

1851. – Umro engleski slikar Džozef Malord Vilijam Tarner, izvrstan pejzažista, preteča impresionista. Odlikovao se veoma spontanim slikarskim postupkom i kolorističkom slobodom.

Rođen Svetolik Ranković

1863. – Rođen srpski pisac i pravoslavni teolog Svetolik Ranković, koji je realistički pripovijedao o seoskom i palanačkom životu, a junaci njegovih djela su uglavnom ljudi razočarani u život. Otvorenih očiju gledao je svijet i podvlačio tamne strane društva u doba raspada patrijarhalnog života. Završio je Duhovnu akademiju u Kijevu i bio nastavnik vjeronauke u Kragujevcu, Nišu i Beogradu i profesor u Bogosloviji u Beogradu. Napisao je 25 pripovijedaka, tri romana, više stručnih i političkih članaka i udžbenika i prevodio je s ruskog jezika. Djela: romani “Gorski car”, “Seoska učiteljica”, “Porušeni ideali”, pripovijetke “Jesenje slike”, “Slike iz života”.

1863. – Engleski pronalazač Frederik Volton u Londonu patentirao linoleum – glatki podni prekrivač.

1895. – Na inicijativu Profesorskog društva u Beogradu osnovan Jestastvenički /prirodnjački/ muzej.

1897. – Rođen slovački pisac Jan Čajak, čija je djelatnost pola vijeka bila vezana za slovačku manjinu u Jugoslaviji. Uređivao je časopise “Narodno jedinstvo” i “Naš život”.

1902. – Rođen engleski pozorišni i filmski glumac Ralf Dejvid Ričardson, čiju je glumu karakterisala suzdržanost i snažna i sigurna stilska čistota.

Usvojen prvi ustav Crne Gore

1905. – Usvojen prvi ustav Crne Gore, kojim je ona definisana kao ustavna monarhija, ali je praktično svu vlast zadržao knez Nikola Prvi Petrović. Vlada je zavisila od skupštine, još više od kneza, koji je imao pravo da postavlja i smjenjuje činovnike. Tekst ustava, koji je nazvan “Nikoljdanski ustav”, uglavnom je preuzet iz ustava Srbije od 1869.

1906. – Rođen ruski državnik Leonid Iljič Brežnjev, generalni sekretar Komunističke partije SSSR-a, koji je na vlast došao 1964. zbacivanjem Nikite Hruščova i držao je do smrti 1982.

1915. – Rođena francuska pjevačica italijanskog porijekla Edit Đovana Gasion, poznata kao Edit Pjaf, nazvana “Mali vrabac”, simbol francuske šansone, čije se pjevanje odlikovalo uzbudljivom izražajnošću. Takođe je komponovala šansone i pisala tekstove za njih.

1941. – Poslije neuspjele ofanzive na Moskvu u Drugom svjetskom ratu vođa nacističke Njemačke Adolf Hitler smijenio komandanta kopnenih trupa feldmaršala Valtera fon Brauhiča i lično preuzeo komandu nad armijom.

1946. – U Indokini počeo oslobodilački rat jedinica pod vođstvom Ho Ši Mina protiv francuskih kolonijalnih trupa.

1950. – Savjet NATO-a imenovao američkog generala Dvajta Ajzenhauera za vrhovnog komandanta snaga tog vojnog bloka u Evropi.

1961. – Gou i dvije manje portugalske enklave na zapadnoj obali Indije poslije nepuna dva dana potpuno zaposjele indijske trupe.

1972. – Kapsula vasionskog broda “Apolo 17” spustila se u Tihi okean, čime je završen američki program “Apolo” ljudskih letova na Mjesec.

1984. – Britanski premijer Margaret Tačer i njen kineski kolega Džao Cijang u Pekingu potpisali sporazum, prema kojem Hong Kong od 1. jula 1997. – poslije 99 godina britanske uprave – prelazi pod suverenitet Kine.

Njemačka vlada priznala Sloveniju i Hrvatsku

1991. – Njemačka vlada priznala Sloveniju i Hrvatsku prije nego što su, posebno u Hrvatskoj, zaštićena prava naroda u manjini, na čemu je u početku insistirala Evropska zajednica. Njemačka se nije osvrtala na mnoga upozorenja da takav čin može da izazove krvoproliće.

1996. – Umro italijanski filmski glumac Marčelo Mastrojani, jednako uspješan kao komičar, romantični heroj, dramski glumac, ljubavnik i tumač rola u filmovima hermetičnog intelektualizma.

1997. – Singapurski putnički avion “boing 737-300” srušio se u blizini indonezijskog grada Palembangare. Poginulo svih 104 putnika i članova posade.

2000. – Benjamin Netanjahu povukao se iz trke za premijera Izraela, ostavljajući stranačkom kolegi Arijanu Šaronu da bude glavni protivkandidat premijera Ehuda Baraka na izborima.

2006. – BiH, Srbija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Moldavija, Makedonija i UNMIK /u ime Kosova i Metohije/ pristupili Sporazumu o centralnoevropskoj zoni slobodne trgovine /CEFTA/.

2006. – Sud u Libiji osudio na smrt pet bugarskih medicinskih sestara i jednog palestinskog ljekara zbog toga što su “namjerno zarazili virusom HIV više od 400 libijske djece”.

Komentari: