Dogodilo se na današnji dan – 13. decembar

Danas je četvrtak, 13. decembar, 347. dan 2018. Do kraja godine ima 18 dana.

1204. – Umro jevrejski filozof, ljekar, matematičar i astronom Mojsije Majmonid, sljedbenik Aristotelov, najveći jevrejski filozof Srednjeg vijeka.

1553. – Rođen francuski kralj Anri Četvrti /Navarski/, prvi monarh iz dinastije Burbona, prethodno vođa hugenota u vjerskom ratu sa rimokatolicima.

1570. – Danska priznala nezavisnost Švedske.

1642. – Holandski moreplovac Abel Tasman otkrio zemlju kojoj je dao ime holandske provincije Novi Zeland, ali se zbog straha od domorodaca Maora nije iskrcao.

1780. – Rođen ruski diplomata Karl Robert Vasiljevič Neselrode, ministar inostranih poslova Rusije od 1822. do 1856, koji je provodio reakcionarnu politiku Svete alijanse, osnovane poslije Bečkog kongresa 1815.

1784. – Umro engleski pisac i leksikograf Semjuel DŽonson, čiji je “Rječnik engleskog jezika” iz 1755. više od jednog vijeka važio kao najautoritativniji na engleskom govornom području.

1797. – Rođen njemački pisac jevrejskog porijekla Hajnrih Hajne, jedan od najvećih pjesnika 19. vijeka, čija je poezija suptilnog lirizma, iskrenih emocija i osjećajnosti prigušenih ironijom, vrhunsko dostignuće romantizma.

1808. – Madrid kapitulirao pred francuskim carem Napoleonom Prvim.

1816. – Rođen njemački industrijalac i pronalazač Ernst Verner fon Simens, koji je s trojicom braće osnovao gigantsku kompaniju “Simens”.

1862. – U bici kod Frederiksburga u Američkom građanskom ratu južnjački general Robert Li sa 80.000 vojnika potukao sjevernjačkog generala Ambrouza Bernsajda, koji je imao pod komandom skoro dvostruko više vojnika – 150.000.

Srbija objavila drugi rat islamskoj carevini

1877. – Srpski kralj Milan Obrenović odazvao se pozivu Rusije koja je zaratila s Otomanskim carstvom i Srbija je objavila drugi rat islamskoj carevini iako se još nije oporavila od poraza u prvom. Srpska vojska je ubrzo potukla Turke i oslobodila južne srpske gradove Niš, Belu Palanku, Pirot, Kuršumliju, Prokuplje i Vranje. Krajem januara 1878. rat je završen mirom Rusije i Otomanskog carstva u San Stefanu na štetu Srbije, ali su odredbe tog mira izmijenjene na Berlinskom kongresu kasnije iste godine. Srbija i Crna Gora su priznate kao nezavisne države, a Srbiji je priznato teritorijalno proširenje. Austo-Ugarska je dobila mandat da okupira Bosnu i Hercegovinu.

1937. – Japanske trupe okupirale kineski grad Nanking i u narednih šest sedmica zvjerski pobile oko 200.000 Kineza, mahom civila, a krvoproliće je ušlo u istoriju pod nazivom “silovanje Nankinga”.

1939. – U prvoj velikoj pomorskoj bici u Drugom svjetskom ratu britanske krstarice “Ekseter”, “Ajaks” i “Ahil” kod zaliva La Plata u Atlantskom okeanu teško oštetile i onesposobile njemački bojni brod “Admiral Graf fon Špe”, koji je tokom gusarskog krstarenja u južnom Atlantiku i Indijskom okeanu prethodno potopio devet trgovačkih brodova.

1943. – Sovjetska vlada u Drugom svjetskom ratu, povodom odluka Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, saopštila da odluke AVNOJ-a “pomažu daljoj uspješnoj borbi naroda Jugoslavije protiv hitlerovske NJemačke”.

1944. – Japanski avion napunjen eksplozivom, kojim je upravljao pilot-samoubica /kamikaza/, u Drugom svjetskom ratu udario u američku krstaricu “Nešvil” i usmrtio 133 člana posade.

1967. – Sedam mjeseci poslije uspostavljanja vojne diktature u Grčkoj vojna vlada je izršila kontraudar i kralj Konstantin primoran da s porodicom pobjegne u Rim.

1981. – Predsjednik Poljske Vojćeh Jaruzelski zaveo vanredno stanje u zemlji, čime je zabranjena dalja aktivnost nezavisnog sindikata “Solidarnost”, koji se zalagao za korjenite reforme, ali i spriječena mogućnost vojne intervencije spolja.

1982. – U zemljotresu u Sjevernom Jemenu, u provinciji Damar, stotinjak kilometara jugoistočno od glavnog grada Sane, poginulo oko 3.000 ljudi.

1988. – U Kongu potpisan protokol Angole, Kube i Južne Afrike posredovanjem SSSR-a i SAD, kojim je obezbijeđen put ka nezavisnosti Namibije i kraju građanskog rata u Angoli, započetog 1975.

1990 – 2007.

1990. – Predsjednik Afričkog nacionalnog kongresa Oliver Tambo došao u Južnu Afriku, prvi put poslije 30 godina izbjeglištva.

1991. – Bivše sovjetske republike Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan odlučile da se priključe Zajednici Nezavisnih Država.

1994. – Predsjednik Namibije Sam Nujoma i njegova vladajuća partija proglašeni pobjednicima prvih izbora poslije sticanja nezavisnosti te afričke države.

1995. – Evropski parlament primio Tursku u evropsku Carinsku uniju uprkos krupnim zamjerkama Ankari zbog masovnog kršenja ljudskih prava.

1995. – Rumunski putnički avion srušio se poslije polijetanja s aerodroma u Veroni, u sjevernoj Italiji, a nesreću nije preživio niko od 49 ljudi u letjelici.

2001. – Američki predsjednik DŽordž Buš saopštio da se SAD povlače iz sporazuma o antibalističkim projektilima /ABM/ iz 1972. godine da bi nastavile sa razvojem svoga antiraketnog programa.

2004. – Predstavnici 13 podunavskih zemalja na ministarskom sastanku u Beču potpisali “Dunavsku deklaraciju”, kojom su se obavezali na bolju saradnju radi uspostavljanja održivog upravljanja vodnim resursima sliva Dunava.

2007. – Lideri 27 članica EU potpisali u Lisabonu sporazum o reformi institucija Unije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *