Dobra saradnja sa republičkom vlašću uslovljava lokalni razvoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas u Ugljeviku da nema razvoja lokalnih zajednica ako ne postoji dobra saradnja sa republičkim vlastima, te najavila nastavak ulaganja iz Kabineta predsjednika Republike u školske objekte i zajedničku borbu za unapređenje uslova života na selu.

Cvijanovićeva je rekla da je na sastanku sa opštinskim rukovodstvom bilo riječi o saobraćajnoj infrastrukturi, te dodala da bi i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić uskoro trebao da posjeti Ugljevik.

Ona je navela da opština ima veliku korist od Termoelektrane, s obzirom na to da se veliki dio sredstava lokalnog budžeta dobija iz rente od tog preduzeća, koje je veliki poslodavac i zbog kojeg ovaj kraj živi stabilno.

“Interesovalo nas je kako se stvari odvijaju kada je riječ o sanaciji i adaptiranju određenih školskih objekata. Načelnik /Vasilije Perić/ me upoznao da su oni u, manje-više, dobrom stanju i da uglavnom ovdje ima i seoskih škola, koje dobro funkcionišu. Naša je briga i da se uslovi života u seoskom području poprave ili izjednače sa uslovima života ljudi u urbanijim područjima. Zajedno smo na tom zadatku”, izjavila je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka.

Cvijanovićeva je naglasila da će i u narednom periodu iz kabineta predsjednika Republike biti izdvajanja za školske objekte.

“Raduje me da se otvaraju nova mjesta u vrtiću, to je neophodno za lokalnu zajednicu u kojoj je solidan broj zaposlenih ljudi”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je podsjetila da već nekoliko godina postoji saradnja sa opštinom Ugljevik i po pitanju “Dana harmonike”, te da joj je ovaj izuzetno važan festival kao predsjedniku Republike dao priliku da kroz pokroviteljstvo pokaže da je od interesa za cijelu Republiku Srpsku, kao i Ugljevik.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da je na sastanku razgovarano o temama bitnim za lokalnu zajednicu, poput problema sa eksproprijacijom osam domaćinstava, koju sprovodi Rudnik i Termoelektrana /RiTE/.

“Treba ubrzati izgradnju regionalnog puta”, ocijenio je Perić i dodao da su Cvijanovićevoj prenijeli šta lokalna zajednica čini za stanovništvo – od pomoći porodici, niskih cijena boravka u vrtiću od 95 KM, te najavio da će ove godine biti izgrađeno još jedno obdanište, zbog povećane potrebe.

On je naveo da opština pomaže mlade bračne parove, da su u Ugljeviku najjeftinije komunalne i usluge grijanja, a organizovana je i besplatna školica sporta.

Perić je naglasio da je u Ugljeviku danas posebna radost zbog Međunarodnog festivala “Dani harmonike”, te zahvalio što je predsjednik Srpske u Ugljeviku i što je pokrovitelj ove značajne manifestacije, zbog koje su i Ugljevik i Republika nadaleko prepoznati.

“Zahvaljujući ovom festivalu, Bijeljina i Ugljevik biće domaćini Svjetskog kupa harmonike, što će biti značajan događaj i mogućnost promocije ovih lokalnih zajednica i Republike Srpske”, rekao je Perić.

Nakon sastanka u opštini, Cvijanovićeva će u 17.00 časova prisustvovati u otvaranju Međunarodnog festivala “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji se održava u Centru za kulturu “Filip Višnjić”.

Planirano je da Cvijanovićeva u 19.00 časova u Bijeljini prisustvuje otvaranju Drugog međunarodnog kongresa HISPA BH pod nazivom “Sveobuhvatni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova – postkovid era”.

Kongres će biti održan u sali “Moskva”, u Etno-selu “Stanišići”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *