Dobra ali neizvjesna godina za poljoprivredu /VIDEO/

Ostvareni rezultati u proizvodnji žitarica ove godine dobri, u sektoru povrtarstva lošije prošli oni koji proizvode za otvoreno tržište, ovi u Semberiji nisu prodali ni 10 odsto od proizvedenih količina ranog kupusa. Nije sjajno stanje ni u sektoru stočarstva, tu su svi tržišni problemi došli do izražaja, što je stočare stavilo na dodatni trošak.

Nadprosječno dobri prinosi žitarica, dobar je parametar po kome će ostati upamćena 2020. godina u poljoprivredi Semberije. Ipak, suočili su se poljoprivrednici sa tržišnim problemima što u drugi plan stavlja ostvareni rezultat u proizvodnji.

Mitar Trivković će kaže ono kukuruza što je proizveo ove godine usmjeriti u ishranu stoke na farmama. Grla koja nije uspio plasirati moraju se kaže nekako prehraniti.

Nastupilo je kažu i poljoprivrednici vrijeme neizvijesnosti, ali raditi se mora, proizvedene su tvrde u ovom kraju zavidne količine hrane koje će zadovoljiti potrebe u naredna tri mjeseca.I dalje apeluju na snažniju reakciju nadležnih na bh nivou kada je u pitanju zaštita domaće proizvodnje.

Prodaja povrća na pijacama nije išla, neke statistike sada govore da nije plasirano ni 10 odsto od proizvedenog ranog kupusa u Semberiji.

Mlinska industrija uzima monopol, pa se na usitnjenim poljoprivrednim gazdinstvima i pšenica proizvodi sve manje.

 A semberska pšenica je ove godine ostvarila izuzetan kvalitet i cijenu od oko tridesetak feninga u otkupu po kilogramu, što i nije loše kažu proizvođači.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *