Đurići iz Batkovića u kimonu pomjeraju granice

Malo je porodica u Srpskoj koje imaju petoro i više djece, a još manje onih koji sa velikim uspjehom treniraju jedan sport, u ovom slučaju džudo. Nesvakidašnji primjer je porodica Đurić iz bijeljinskog sela Batkovići, koja ispisuje istoriju i pomjera granice kada je ova borilačka vještina u pitanju.

Jovana, Milica, Milkica, Mila i Goran Đurić već su se okitili titulama najboljih u svojim uzrasnim kategorijama, a vitrinu sa medaljama dodatno su obogatile Milkica i Jovana bronzom osvojenom na Prvenstvu BiH za juniorke, odnosno starije pionirke, koje je održano proteklog vikenda.

Otac Branko ponosan je na sve petoro podjednako, a za “Glas Srpske” naglašava da ga najviše ispunjava to što mu djeca odrastaju u zdravom duhu, kroz sportska nadmetanja, gdje uče da dobijaju i gube, ali, prije svega, da budu bolji ljudi, u pobjedi ali i u porazu.

– Počelo je sve sasvim spontano, tri starije kćerke su počele da treniraju džudo, nakon toga i sin i na kraju najmlađa kćerka. Osvajaju medalje, imamo u kući pregršt. Tu su i pehari za najbolje sportiste, mene sve to čini izuzetno srećnim i ponosnim, a posebno mi je drago što su svi u istom Džudo klubu “Panter”. Već godinu dana svakodnevno putujemo 13-14 kilometara na treninge, ali nije ništa teško kada imamo jaku volju i želju – rekao je ponosni otac.

Kod sve petoro djece javila se ljubav prema ovom sportu, koja je iz dana u dan sve jača. Branko naglašava da je najvažnije da rade ono što vole, te slobodno vrijeme koriste na pravi način.

– To je jedan od najboljih sportova za njihovo zdravlje i razvijanje, jačaju karakter. Svi su veoma posvećeni i zajedno su u tome, a žele da dodatno nauče i napreduju. I najmlađa kćerka, koja se posljednja upisala, pokazuje veliku emociju, što mi je i te kako drago – kazao je Branko i dodao da, kao i svaki roditelj, želi da njegova djeca imaju uspjeha, pa se potajno nada da će jednog dana stići i do Olimpijade.

Sportski direktor i trener Džudo kluba “Panter” Vladimir Đokić kaže za “Glas” da ovakav slučaj, gdje četiri sestre i brat treniraju jedan sport u istom klubu i postižu zavidne uspjehe, ne postoji nadaleko.

– Zahvaljujući projektu Svjetske džudo federacije i Džudo saveza Srpske djeca su imala priliku da besplatno treniraju dvije godine, pa je tako počela ova sportska priča u Batkoviću. Dobili su i sportsku opremu i izlazili na takmičenja. Đurići su se pronašli u džudu. Na početku su bile njih tri, a onda su se vremenom priključili i mlađi brat i najmlađa sestra – rekao je Đokić i dodao da “Panter” trenutno broji 150 članova.

Značaj

Džudo je izuzetno popularan sport širom svijeta. UNESKO ga je, kaže Vladimir Đokić, proglasio za najbolji izbor kada je riječ o razvoju djece.

– Tu su zastupljeni osnovni elementi kretanja, puzanja, provlačenja, razvoja motorike i gimnastike. U nekim zemljama Evrope, kao što je Francuska, i u školama pohađaju predmet džudo, što govori o njegovom značaju – naglasio je Đokić.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *