Đurđević: Veliki potencijali grada u oblasti kulture

Predsjednik bijeljinske Skupštine Aleksandar Đurđević izjavio je da je najbolji dokaz potencijala i promocije Bijeljine kao grada kulture to što je ona večeras domaćin premijere predstave “Hasanaginica”, u režiji Dušana Tuzlančića.

On je izrazio nadu da će ova predstava pronijeti ime Gradskog pozorišta “Semberija” širom drugih gradova u kojima će se igrati, ali i da će ovaj glumački ansambl pod Tuzlančićevim rukovodstvom ponoviti uspjehe bijeljinskih pozorišnih stvaralaca iz vremena prije rata u BiH.

“Gradsko pozorište Semberija, čiji osnivač je Skupština grada, i Dušan Tuzlančić su ovim projektom, koji je okupio i glumce iz Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, pokazali da je Bijeljina mjesto okupljanja svega najljepšeg u našem narodu. To je velika šansa i do nas u Bijeljini je da je i iskoristimo,” rekao je Đurđević Srni pred početak večerašnje premijere.

Predstava “Hasanaginica”, po istoimenoj narodnoj baladi, u dramatizaciji akademika LJubomira Simovića i režiji Dušana Tuzlančića, koprodukcijski je projekat Gradskog pozorišta “Semberija” i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u kojem glumački ansambl predvode glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

“Hasanaginica” predstavlja do sada najveći poduhvat bijeljinskog pozorišta, istovremeno i izuzetno značajan pozorišni događaj u Republici Srpskoj.

Radu na ovoj predstavi prethodile su dvije godine priprema.

Nakon večerašnje premijere u Bijeljini, prvo izvođenje “Hasanaginice” biće u Banjaluci 9. decembra.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *