Đokić nakon posjete RiTE “Ugljevik”: Srpska u energetici najveće investiciono područje na Balkanu /VIDEO/

U Rudniku i termoelektrani “Ugljevik” danas je stavljen u upotrebu novi bager vrijedan sedam miliona KM, a koristiće se za otkrivanje uglja u novom ležištu “Ugljevik istok jedan” nakon zatvaranja površinskog kopa “Bogutovo selo”, koji je bio u eksploataciji od osamdesetih godina.

Nakon puštanja u pogon bagera vrijednog sedam miliona maraka, novoimenovani direktor Rudnika i termoelektrane Ugljevik Diko Cvijetinović istakao je da je ovo veliki dan za ovo preduzece kao i da je prehodna uprava radila na nabavci nove mehanizacije , što će se nastaviti i u narednom periodu.

Vlada Republike Srpske i Uprava Elektroprivrede  shvataju važnost proizvodnje uglja i uglja kao energentna sto je jako bitno u današnje vrijeme kada je prisutna energetska kriza, kaze izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj Rudnika Dragiša Vidaković.

Za rudare je ovo radostan dan, ovakva oprema znači sigurnost u radu, što je nama najvažnije, naglasio je rukovodilac Rudnika u Ugljeviku.

Kada je riječ o planu proizvodnje za prošlu godinu, izvršni direktor za proizvodnju uglja Dragiša Vidaković je rekao da je ona ostvarena u zadovoljavajućem obimu.

Površinski kop Bogutovo selo je bio u eksploataciji od 1978 godine , podsjetio je Vidaković.

Za Vladu Republike Srpske i Ministarstvo energetike i rudarstva je od posebne važnosti da se obezbijedi siguran rad u proizvodnji uglja sa akcentom na obnavljanje mehanizacije u kontinuitetu da bi obim proizvodnje dosegao što veći nivo, ističe Ministar rudardstva i energetike Petar Đokić.

Đokić je dodao i da će rezultati poslovanja termoelektrane Ugljevik  za proteklu godinu biti  predočeni u februaru mjesecu.

Rudnik i Termoelektrana Ugljevik i rudnik u Gacku se nalaze u jednom veoma specifičnom položaju jer su to već stari objekti koji svake godine zahtijevaju jako mnogo sredstava za tekuće i investiciono održavanje koje je periodično, treba obezbijediti ta finansijska sredstva zato očekujem racionalnost u poslovanju koja treba ići u pravcu jos kvalitetnijeg upravljanja sredstvima koja su na raspolaganju i da se prave uštede koliko je god moguće, kaze Ministar Đokić.

“Veliku investicionu aktivnost izvodi `Elektroprivreda Srpske`, koja je trenutno najveći nosilac svih investicija u izgradnji novih energetskih objekata u Srpskoj hidrocentrala, solarnih i vjetroelektrana”, rekao je Đokić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *