Đaci se vraćaju u klupe od ponedjeljka? /VIDEO/

Nakon izbora, učenici u Republici Srpskoj nastavu u vremenskom periodu zavisno od područja, pohađaju u online formatu radi dezinfekcije školskih prostorija u kojima je 15. novembra održano glasanje na Lokalnim izborima. Đaci bi u školske klupe trebali sjesti ponovo od ponedjeljka.

U skladu sa preporukom Republičkog kriznog štaba učenici sedmicu nakon izbora ne idu u školu da bi bile dezinfikovane sve škole u kojima se održavalo glasanje, a s ciljem zaštite djece od zaraznih bolesti. Nadležne institucije su pozvale na detaljnu dezinfekciju i provjetravanje školskih objekata, a Republički štab je zadužio civilnu zaštitu da dezinfikuje škole i učionice.

Sve škole su bile obavezne da u ovom periodu organizuju nastavu na daljinu.

U osnovnoj školi Sveti Sava u Bijeljini, gdje je takođe održano glasanje, sve je spremno za početak škole od ponedjeljka- potvrdio nam je direktor Đorđe Mirković.

Krajem oktobra zbog loše epidemiološke slike, učenici su takođe sedmicu  dana nastavu pohađali online. Sada su takođe bili prinuđeni na online nastavu, ovog puta zbog izbora. Iako se od ponedjeljka vraćaju u klupe, i nastavnicii i roditelji se pribojavaju novog prekida nastavnog procesa.

Stoga je i Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić uputila danas apel građanima da poštuju mjere kako bi odgovornim ponašanjem pomogli učenicima kako zbog epidemiološke situacije ponovo ne bi došlo do smetnji u odvijanju redovnog nastavnog programa u školama.

Kao i sve škole u RS, tako je i škola Sveti Sava zabilježila nekoliko slučajeva djece pozitivne na covid-19. Od ukupno 1308 učenika njih troje je bilo pozitivno na virus korona, a trenutno su 53 učenika u izolaciji. Virusom su zaražena i dva nastavnika.

Epidemiolozi ističu da djeca ne oboljevaju od virusa zbog prenosa virusa u školi, već u zajednici, te da je najveći broj djece koja su oboljela zaraženo u porodici, ili u drugim vidovima kontakata kao što su treninzi. Međutim, u školama je najmanje do sada bilo prenosa.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u septembru je među djecom do pet godina potvrđeno 19 slučajeva, od šest do 14 godina 93 slučaja, a među djecom od 15 do 19 godina 90 slučajeva zaraze virusom korona. Iako škole nisu mjesta prenosa virusa, nadležne institucije svakodnevno prate situaciju u obrazovnim ustanovama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *