Deveti dan protesta Srba, Amerika najavljuje angažovanje na smanjenju tenzija na KiM /VIDEO/

Na KiM i dalje je napeto. Ne povlače se ni specijalna policija tzv Kosova, ni Srbi. Patrole Kfora stigle su ranije na Jarinje kako bi “očuvale bezbjednost i slobodu kretanja”. Iz EU je potvrđen sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bislimija u srijedu u Briselu.

Patrole Kfora sa dva vozila nalaze se u blizini barikada na brdu kod sela Košutica, javlja reporter RTS-a. Iz Kfora poručuju da “pomno prate situaciju na cijelom Kosovu i Metohiji  i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola.  Slanje policijskih snaga na sjever KiM bez obavještavanja Kfora i predsjednika srpskih opština, nije prva provokacija Prištine, kaže Ivica Dačić. Prema rečima predsjednika Skupštine Srbije, ovo je ujedno proba za neke nove akcije u budućnosti, a situacija će zavisiti od reakcije međunarodne zajednice.

Iz skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju potvrđuju da je juče održan sastanak između Kfora i prištinske samouprave i da je ponuđeno da Kfor zamijeni Rosu na punktovima, ali se ne zna da li je to prihvaćeno.

Jutros je došlo i do novog incidenta kada su pripadnici vatrogasne jedinice, u prisustvu Kosovske policije, skinuli srpsku zastavu sa repetitora MTS u Vrbovcu kod Vitine. Na snimku do koga je došao Kosovo onlajn može se vidjeti pripadnik vatrogasne jedinice koji se popeo na antenski stub, sa koga skida srpsku zastavu i baca je u podnožje repetitora.

“Rješenje moraju da pronađu dvije strane angažovane u dijalogu. SAD i dalje podržavaju bližu regionalnu saradnju i otklanjanje smetnji slobodnom kretanju, trgovini i investicijama na dobrobit svih ljudi koji žive na zapadnom Balkanu”, zaključuje se u odgovoru Stejt departmenta Tanjugu.

Ruska diplomatija poručila je NATO i Evropskoj uniji da utiču na Prištinu da povuče snage sa sjevera Kosova i Metohije kako bi se spriječila dalja eskalacija, prenosi Sputnjik. Portparolka ministrastva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je ranije da je zvanična Moskva zabrinuta zbog situacije na Kosovu i Metohiji, istakavši da se scenario razvija od “lošeg ka gorem”.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.