Demografska obnova… Vratiće se rode ?! /VIDEO/

Živimo u veoma izazovnom demografskom razdoblju. Stručnjaci stalno i iznova upozoravaju da postajemo zemlja starih. Republika Srpska još od 2002. godine bilježi konstantan pad nataliteta, a posljednji podaci pokazuju da je stanje postalo posebno alarmantno. Kakva je tačno situacija i koja su rješenja, potražili smo odgovore u našoj emisiji Aktuelno.

Imamo sve manje sklopljenih brakova, sve veći broj razvoda, negativan migracioni saldo, a životna dob žene za rađanje je drastično pomjerena naviše. Uprkos stalnom doseljavanju stanovništva, Bijeljina se godinama svrstava među lokalne zajednice sa niskom stopom prirodnog priraštaja.

Bijeljina je u prošloj godini postala bogatija za 1.024 mladih sugrađana. Iako je u Semberiji rođeno nešto više beba nego 2018. godine, ovaj dio Republike Srpske se i dalje suočava sa padom nataliteta. Od početka godine do sada rođeno je tek 530 beba.

Žene se za abortus odlučuju najčešće zbog ekonomskih razloga, kaže Kusturić. Populaciona politika nam je loša kao i demografska slika- porodice sa troje i više djece imaju slabu ili nikakvu podršku države, kazao je predsjednik Udruzenja porodica za četvoro i više djece.

Broj stanovnika u Srpskoj će i prema najboljem mogućem scenariju nastaviti da se smanjuje u narednim decenijama, a osim 16.000 novorođenčadi godišnje, za demografsku obnovu neophodno je sprovesti brojne mjere koje će smanjiti iseljavanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *