Damjanović: Svi uslovi za kvalitetan i bezbjedan rad škola /VIDEO/

Kako će izgledati nastava u novoj školskoj godini u vrijeme pandemije virusa korona. Sve je spremno za početak nastave u osnovnim i srednjim školama na području bijeljinske regije, rečeno je danas na sastanku Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola kome je prisustvovao i direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Nastava u Srpskoj počinje 1.septembra, a za Republički pedagoški zavod je jako bitno da se nastava odvija u školama, a pored zdravlja učenika u vrijeme pandemije virusa korona, bitna je i njihova socijalizacija, te fizička aktivnost, rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda nakon sastanka Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola bijeljinske regije.

U većim školama, gdje je i veći broj učenika u jednom odjeljenju đaci će biti podijeljeni u dvije grupe po petnaest učenika.

Damjanović ističe da je prioritet zdravlje učenika, s toga se u školama moraju strogo poštovati uputstva koja je izdao Institut za javno zdravstvo. Postavlja se i pitanje, kakav će biti kvalitet nastave ako će školski čas trajati dvadeset, odnosno trideset minuta.

Nastavnici će međutim morati da promijene svoj način i metode rada, jer nije isto držati čas od 20 ili 30 i onaj u trajanju od 45 minuta.

Insistirali smo da se nastava održava iz svih predmeta koji su podjednako važni, naglašava Damjanović, s tim da časovi fizičkog vaspitanja neće biti održavani u školskim salama.

Odustalo se i od klasične provjere znanja učenika samim izvođenjem nastave na daljinu, pa će i u novim okolnostima pri izvođenju nastave do izražaja doći praćenje rada učenika.

Pred svima je veliki izazov, ali je ističe Damjanović saradnja između škola i roditelja u ovom slučaju najbitnija.

Osnovne škole na području bijeljinske regije potpuno su spremne za novi način izvođenja nastave, u skladu sa planom organizovanja nastave i uputstava o poštovanju epidemioloških mjera, kažu u Aktivu direktora.

Nabavljene su i prskalice za dezinfekciju podova u školama, napominje Račanović. Podsjeća da na području ove regije egzistira 18 osnovnih škola, dok je u 12 osnovnih škola na području grada Bijeljina ove godine upisan najmanji broj prvačića.

Stigli su i udžbenici u sve knjižare u Srpskoj. U skladu sa promjenom nastavnih planova i programa uveden je novi udžbenik iz matematike za drugi razred osnovne škole i udžbenik njemačkog jezika za sedmi razred. Ove godine nije bilo dovoljno vremena za usvajanje novog nastavnog plana za osnovne škole.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *