Dačić: Takse i kampanja ne mogu da se porede /VIDEO/

Takse za srpske proizvode uvedene u Prištini i kampanja Beograda protiv nezavisnosti samoproglašenog Kosova ne mogu da se porede i stavljaju u istu ravan, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Nakon što je američki izaslanik Ričard Grenel poručio Prištini da ukine takse, a Beogradu da obustavi kampanju protiv nezavisnosti samoproglašenog Kosova, Dačić je napomenuo da Srbija nije uvodila takse kada je Priština vodila kampanje za priznavanje nezavisnosti.

“Ako svi hoće, mi smo spremni da postignemo moratorijum, ali onda mora da stane i lobiranje velikih zemalja za Kosovo, kao i lobiranje za prijem Kosova u međunarodne organizacije. Promenila se slika i odnos snaga i to njih boli. Od 193 zemalja članice UN, 93 priznaje nezavisnost Kosova, 95 ne priznaje i pet zemalja je u nekom fluidnom stanju”, objasnio je Dačić za RTS.

On je ocijenio da Grenelova posjeta ima pozitivan predznak, jer stavlja akcenat na ekonomske teme, a pokazuje i promijenjenu poziciju američke administracije u smislu da se zalaže za kompromisno rješenje.

“Poruka Grenela da rok za postizanje rešenja nije neograničen je, pre svega, upućen Prištini”, smatra Dačić.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori povodom spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Dačić je ukazao kako nema sukoba na relaciji Beograd-Podgorica, ali da se Srbija brine za položaj Srba u toj zemlji.

Da je Srbija i pomislila da donese nešto nalik takvom zakonu, dodao je, do sada bi dobila teške kritike međunarodne zajednice, ali je, izgleda, mnogima nevažno što u Crnoj Gori živi 29 odsto Srba.

“Mi se ne slažemo sa ovim zakonom, ali i sa položajem Srba u Crnoj Gori. Crna Gora nema neprijatelja u Beogradu, mi poštujemo nezavisnost Crne Gore, ali oni moraju da poštuju Srbe koji su rođeni i žive tamo”, rekao je Dačić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *