Da snovi postanu stvarnost: Poslovne ideje čekaju na usvajanje budžeta

Dok se ne usvoji budžet grada Agencija za mala i srednja preduzeća Grada Bijeljina neće moći sprovesti planirane projekte, čiji je cilj razvoj preduzetničke djelatnosti.

Mnogi semberski preduzetnici s nestrpljenjem očekuju podršku nadležnih, budući da im je poslovanje ugrozila pandemija virusa korona.

Samo podsticajima i olakšicama preduzetništvo i zanatstvo se mogu unaprijediti, upozoravaju i iz Udruženja „Preduzetnik“.

Žele da ostanu ovdje

Sandra Senić iz Bijeljine prije mjesec dana otvorila je servis za mašinsko pranje tepiha. U nabavku mašina uložila je 40.000 maraka. S nestrpljenjem očekuje da se usvoji budžet kako bi konkurisala za podsticajna sredstva Grada Bijeljina.

– Imam tri sina. Suprug i ja smo ovaj posao pokrenuli zato što volimo ovu zemlju i želimo da ostanemo u njoj. Teška su vremena. Pandemija virusa je dodatno otežala svima poslovanje, ali se nadamo da ćemo uspjeti da obezbijedimo svojoj porodici pristojnu egzistenciju – kaže Sandra.

Konkurencije se ne plaši i namjerava da na proljeće poveća kapacitete i zaposli još dva radnika.

– Imamo najsavremenije mašine za pranje i sušenje tepiha, pa ne zavisimo od vremenskih uslova, kao većina drugih servisa. Ipak, svaka pomoć je dragocjena. Znam za podsticaje koje daje Grad i prijaviću se u kategoriji žena privrednik ili preduzetnica iz ruralnog područja. Vjerujem da ću ispuniti uslove i da će mi ta sredstva biti dodatan vjetar u leđa – kaže Sandra.

Problemi su rješivi

Na području Grada Bijeljina registrovano je 1.866 aktivnih preduzetnika. Uprkos teškoćama koje je izazvala pandemija virusa korona, za 74 radnje povećan je broj novoregistrovanih od broja odjavljenih radnji.

Preduzetništvo kao privredna grana mora da ima mjesto, snagu i ulogu koju zaslužuje. Problemi u ovom sektoru su rješivi, a sve vrste podsticaja itekako dragocjene, tvrde u Udruženju „Preduzetnik“.

Predsjednik Udruženja, Mile Stević, kaže da podsticaji prvenstveno podrazumijevaju materijalna sredstva za otvaranje novih preduzetničkih radnji i samozapošljavanje, a olakšice oslobađanje fiskalnih i parafiskalnih nameta, naročito poreza i doprinosa.

– Trebalo bi preduzetnicima omogućiti da plaćaju komunalije, struju, vodu, telefon kao fizička, a ne kao pravna lica po industrijskoj tarifi. To bi im omogućilo velike uštede – kaže Stević.

U prošloj godini 50-ak bijeljinskih preduzetnika u okviru tri javna poziva ostvarili su podsticaj u ukupnom iznosu od 80.000 KM.

Programom rada sredstva za ovu godinu trebalo bi da budu povećana na 110.000 KM. Planirano je pet projekata, u čije sprovođenje se može ići tek nakon usvajanja budžeta Grada Bijeljina.

Očekivanja

Direktorka Agencije za mala i srednja preduzeća Grada Bijeljina, Tatjana Blagojević, nada se da će nova skupštinska većina i gradonačelnik imati sluha i usvojiti predloženi grant.

– Grad Zvornik za preduzetništvo izdvaja godišnje 400.000 KM, a mi smatramo da bi i Grad Bijeljina trebalo da obezbijedi približan iznos. Bez obzira na sredstva koja budemo imali na raspolaganju, mi ćemo prevashodno podržati privrednike koji su pogođeni pandemijom, a to su preduzetnici iz svih zanatskih usluga. Daćemo podršku malim i srednjim preduzećima. Posebna pažnja biće posvećena mladim ljudima koji imaju inovativne i isplative biznis planove i ženama preduzetnicama – kaže Blagojevićeva.

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća predložiće nadležnima da omoguće sredstva i za subvencije za oslobađenje doprinosa ili taksi u prvih šest mjeseci poslovanja.

– Oporavak privrede i preduzetništva od posljedica pandemije u ovoj godini su prioritet. U tome očekujemo podršku lokalne zajednice, Razvojne republičke agencije i nadležnih institucija, te IPA fondova i međunarodnih donatora – zaključuje Blagojevićeva.

Predstavnici bijeljinske Agencije za mala i srednja preduzuća učestvovali su i izradi projekta „Investirajte u RS“, te „Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća u RS za period 2021-2027“, koji će takođe doprinijeti razvoju preduzetništva. Očekuju i da će Zakon o društvenom preduzetništvu, koji bi Vlada RS trebalo uskoro da predloži, urediti i poboljšati značajno ovaj sektor.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.