Da li smo zavisni od pametnog telefona – jesmo, djevojke mnogo više

Kada telefon nije dostupan, nastaje nervoza kao jedan od razloga zavisnosti od pametnog telefona. Stručnjaci navode da to ima štetan uticaj na mentalno zdravlje korisnika.

Prema istraživanjima koje su sproveli naučnici sa Kings koledža u Londonu, svaka četvrta osoba, ili 23 odsto mladih osoba zavisno je od ovog uređaja. Najveći broj zavisnika su djevojke od 17 do 19 godina.

„Naša analiza ukazala je na posljedice ne samo prekomjernog korišćenja, već i na disfunkcionalnu upotrebu telefona. Utvrdili smo povezanost ovog ponašanja i pogoršanog mentalnog zdravlja“, rekao je jedan od autora istraživanja Ben Karter sa Instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju na Kings koledžu u Londonu.

Naučnici su analizirali 41 studiju koje su obuhvatile 4.870 tinejdžera i mladih osoba iz Azije, Evrope i Amerike. Kod osoba koje su zavisne od telefona primjećena je povećana depresija, anksioznost i stres, kao i problema sa spavanjem.

Mnogi problematični korisnici kažu da najveći dio vremena provode na društvenim mrežama.

Autori smatraju da je potrebno da se javnost upozna sa ovim problemom, jer će pametne telefone koristiti i naredne generacije.

Navode da još nije precizno utvrđeno da li se radi o zavisnosti od samih pametnih telefona ili aplikacijama koje koriste, i ukazuju na potrebu da se izvrše dodatna istraživanja da bi se utvrdile potencijalne posljedice po mentalno zdravlje budućih mladih generacija, prenosi RTS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *