D-vitamin ključan za imunitet

Naučno istraživanje pokazuje da su osobe koje imaju manjak De-vitamina za čak 54 odsto podložnije zarazi od virusa korona.

Studija univerziteta Bost, objavljena u naučnom časopisu “PLUS van”, pokazuje

da su pacijenti u dobi od 40 godina ili više, koji su imali dovoljan nivo De-vitamina tijelu, imali za 51 odsto manji rizik od smrti od kovida 19.

De-vitamin je postao jedna od najčešćih zdravstvenih i nutricionističkih tema, s obzirom na pandemiju novog virusa, koja globalno hara još od ranog proljeća.

Iako je potrebno još naučnih studija prije nego bude donesen konačan zaključak, ono što je poznato o De-vitaminu jeste da je dobar za imunitet, a to je posebno važno u vrijeme pandemije i strogih epidemioloških mjera i zatvaranja.

Većina ljudi De-vitamin povezuje sa suncem i nazivaju ga “sunčanim vitaminom”.

De-vitamin poznat je po svažnoj ulozi u zglobovima i zdravlju mišića. Najveći izvor De-vitamina za čovjeka je sunčevo svjetlo – 90 odsto.

Nedostatak De-vitamina može dovesti do pada gustoće kostiju, što pak može dovesti do osteoporoze i lomova.

U rijetkim slučajevima nedostatak De-vitamina može dovesti i do deformacija kostiju, odnosno osteomalacije.

Isto tako, studije su pokazale da je De-vitamin koristan u održavanju tjelesne težine. Pomaže i u održavanju zdravog raspoloženja.

De-vitamin dobija se konzumiranjem masnije ribe i morske hrane, konzumiranjem gljiva, uključivanjem žumanca jaja u prehranu, uzimanjem mlijeka, soka od narandže i pahuljica od žitarica, konzumiranjem crvenog mesa, te provođenjem više vremena na otvorenom, odnosno na suncu, koje je najbolji izvor tog vitamina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *