Cvjetanje ambrozije je počelo: Kako preživjeti sezonu alergija? /VIDEO/

Korovna biljka ambrozija je izuzetno prilagodljiva, plodonosna i otporna, te se svrstava u jednu od najistaknutijih invazivnih biljnih vrsta u Evropi, a njen polen se smatra najjačim prirodnim alergenom našega podneblja.

U Domu zdravlja Bijeljina kažu da se iz godine u godinu povećava broj naših sugrađana koji osjećaju tegobe usljed djelovanja ove biljke.

Upotreba vitamina i antihistaminika kreće i do mjesec dana prije početka cvjetanja ambrozije, kako bi naš imuni sistem bio spreman, kada dođe do reakcija.

Ako već imate tegobe izazvane ambrozijom, trebalo bi da se pridržavate i određenih savjeta, koji vam u izvjesnoj mjeri mogu pomoći da lakše prođete kroz petiod cvjetanja ove korovske biljke – od avgusta do oktobra.

Najbolje bi svakako bilo da više računa o ovom pitanju povede šira društvena zajednica, jer statistike kažu da četvrtina populacije osjeća tegobe izazvane polenom ambrozije. Potrebno je kositi ovaj korov nekoliko puta u sezoni, što naši poljoprivrednici, uprkos zaprijećenim visokim kaznama ne čine baš najrevnosnije, a poseban problem predstavljaju zapuštena imanja koja izgleda nisu ni u čijoj nadležnosti.

Obaveza svih vlasnika zemljišta, privatnih ili pravih lica, jeste uklanjanje Ambrozije prije početka cvjetanja, jer u protivnom, protiv pomenitih, pokreću se prekršajni nalozi, a zaprijećene su i novčane kazne.

Za sam kraj evo savjeta kako da uklonite ambroziju, ako je imate na svom imanju. Mlade biljke treba uklanjati sa korijenom, još u maju ili junu, kada započinju rast, ili tokom košnje velikih površina. Kosite je 5 centimetara iznad tla. Stručnjaci ipak ne savjetuju uklanjanje tokom perioda cvjetanja, jer se tako doprinosi da se polen i sjeme još više prošire, odnosno da iduće godine nikne još više mladica. 


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.