Cvijanović: “Dani harmonike” uveliko proslavljeni

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je danas na Međunarodnom festivalu “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji je već uveliko proslavljen i koji će, zahvaljujući predanom radu ljudi u organizaciji, Srpskoj omogućiti da naredne godine bude domaćin Svjetskog kupa harmonike.

Ona je ukazala da je ovaj kulturni događaj izuzetno značajan za Ugljevik, Bijeljinu i cijeli ovaj kraj, kao i Republiku Srpsku.

“Uloga institucija, i lokalnih i republičkih, jeste da zajedno rade i podržavaju umjetnost i umjetničke napore. Srećna sam kad iz našeg okruženja ponikne neko ko je veliki talenat. Svi smo nagrađeni time što su ovdje nikli baš takvi, koji su pronijeli slavu Ugljevika i Republike Srpske na međunarodnim takmičenjima”, rekla je Cvijanovićeva na otvaranju “Dana harmonike”.

Cvijanovićeva je pozdravila delegaciju Svjetske asocijacije harmonike, bez kojih, kako kaže, ni ovaj, ni prethodni događaji, ne bi imali ovakav značaj.

“Pokazuje se međunarodni karakter jednog događaja, koji je možda krenuo kao lokalni, ali je osmišljavan da ima regionalnu dimenziju, te je i dobio mnogo veće gabarite od prvobitne namjere”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je ponosna što se uspjelo u tome da ovaj festival postane prepoznatljiv, zahvalila svima za uložene napore i izrazila zadovoljstvo što je drugi put drugi put pokrovitelj ove manifestacije.

“Najbolji rezultati se postižu onda kada se voli ono što se radi. Ja prepoznajem tu volju i ljubav kao vodilju u jednom zahvatu kakav je proizvesti nekog da bude značajan, a pri tome ima talenat”, rekla je Cvijanovićeva.

foto: Srna

Cvijanovićeva je rekla da je ovo način da se proslavi, ne samo harmonika i umjetnici, već i svi zajednički napori – uživanje u umjetnosti, njegovati je.

“Institucije prave snažnu kopču sa svima onima koji su izvođači i onima koji ih uče da to postanu”, rekla je Cvijanovićeva i istakla da treba uživati u umjetnosti.

Cvijanovićevoj su direktor Muzičke škole “Kornelije Stanković” Slaviša PerićPerić i predsjednik Svjetske asocijacije harmonikaša Mirko Paterini uručili zahvalnicu za podršku Festivalu.

Paterini je tom prilikom poručio da je zahvalnica znak zadovoljstva što podržava muziku i ovaj festival.

CVIJANOVIĆ: INSTITUCIJE PODRŠKA TALENTIMA

redsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je pokrovitelj “Dana harmonike”, poručila je da institucije treba da prepoznaju ovakve kulturne događaje i budu podrška talentima, promovišu njihov rad i stvaraju bolje uslove za njega, a potvrda tome je i ponovno pokroviteljstvo ovom festivalu.

Cvijanovićeva je rekla da Festival “Dani harmonike” ima značaj, ne samo za Ugljevik i ovaj kraj, već i cijelu Republiku, budući da ima međunarodni karakter i okuplja talentovanu djecu i priznate predavače.

“Hvala svima koji su uložili u kulturu i dali podršku stvaranju mladih talenata u Republici Srpskoj, koji kasnije dobijaju značajna priznanja i na svjetskoj sceni. To je slučaj i sa našim mladim /Đorđem/ Perićem koji dolazi odavde i koji je na poseban način proslavio ovo mjesto i Republiku Srpsku”, izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Ugljeviku gdje su danas otvoreni 14. “Dana harmonike”.

foto: Srna

Ona je ukazala da je ovaj mladi virtuoz na harmonici Republiku Srpsku učinio vidljivijom na mapi kulturnih dešavanja širom svijeta.

Cvijanovićeva je poželjela uspjeh svim učesnicima, a organizatorima da ovaj festival traje.

Predsjednik Svjetske asocijacije harmonikaša Mirko Paterini rekao je da je za umjetnike izuzetno važno što ponovo imaju mogućnost nastupa uživo.

“Sljedeće godine će Svjetski kup harmonike biti održan u Bijeljini”, najavio je Paterini.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da su “Dani harmonike” najznačajnija kulturna i umjetnička manifestacija, zbog koje je ova opština postala prepoznatljiva u Evropi i svijetu.

“Zahvaljujući ovom festivalu Bijeljina, Ugljevik, Republika Srpska i BiH će imati priliku da budu domaćini Međunarodnog kupa harmonike, koji će biti održan iduće godine”, rekao je Perić i izrazio zahvalnost onima koji su dio ovog velikog kulturnog događaja, posebno pokrovitelju Cvijanovićevoj, ali i profesoru Slaviši Periću, bez čijeg truda ne bi postojala ova manifestacija.

Direktor Muzičke škole “Kornelije Stanković” Ugljevik Slaviša Perić rekao je da Festival “Dani harmonike” ima visok rejting u Evropi i svijetu, budući da su na njemu učestvovala najveća imena harmonike, virtuozi, pedagozi iz prestižnih institucija iz inostranstva.

On je naveo da su ove godine, pored svih otežavajućih okolnosti, okupili više od 200 takmičara iz 14 zemalja, a da od prošle godine, u saradnji sa Svjetskom asocijacijom harmonikaša, imaju i kvalifikacije za Svjetski kup, što daje dodatni rejting Festivalu.

Perić je izrazio zahvalnost i predsjedniku Svjetske asocijacije Mirku Pateriniju, gradu Bijeljina, opštini Ugljevik, a posebno predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, koja je prepoznala vrijednot ove manifestacije i njegov značaj.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *