Crno tržište preuzima rod: Duvandžije tvrde da je proizvodnja na izdisaju

Ako nadležni ne pokažu više sluha za višegodišnje probleme proizvođača duvana, ova proizvodnja biće potpuno ugašena, a ukupan ovogodišnji rod završiće na crnom tržištu. Ovo je upozorenje proizvođača i otkupljivača ove industrijske biljke.

Niska cijena i podsticaji, te obračun Uprave za indirektno oporezivanje BiH na neotkupljene količine i oporezivanje na osnovu podijeljenih sjemenki proizvođačima, a ne roda, ugrožavaju proizvodnju duvana.

Proizvodnja duvana sve je skuplja. Otkupna cijena ista je godinama – za prvu klasu četiri marke po kilogramu, druga klasa je 3,60 KM, a treća, koja je i najzastupljenija u proizvodnji, košta tri marke po kilogramu.

Ulaganje

Za proizvodnju duvana potrebno je uložiti 4.500 maraka po hektaru. Uprkos uloženim sredstvima i trudu, proizvođači tvrde da ostaju bez ikakve zarade.

Drago Đokić iz Srednje Čađavice duvan proizvodi skoro tri decenije. Ove godine zasijao je sedam hektara. Kaže da je iz godine u godinu sve teže i da razmišlja da napusti ovu proizvodnju.

– Nikakvu računicu nemamo. Zemlja na kojoj sadimo duvan je lošijeg kvaliteta, pa ne možemo ni da se preorijentišemo na neku drugu kulturu. Ulagali smo u sušare, mehanizaciju i sad to jedino možemo u staro gvožđe prodati. Kada bi cijena duvana bila veća za marku do dvije i uz povećane premije bili bismo zadovoljni – naglašava ovaj proizvođač.

Obračun PDV

Sa problemima su suočeni i organizatori proizvodnje duvana iz RS i FBiH. Tvrde da im je Uprava za indirektno oporezivanje BiH nametnula „izmišljene osnovice za obračun PDV“.

Kažu da se ne uzimaju u obzir vremenski uslovi i drugi faktori koji direktno utiču na proizvodnju. To ih je dovelo, upozoravaju, na rub egzistencije.

U bijeljinskom „Duvanu“ podsjećaju da su ove godine proizvodnju sa 78 kooperanata zasnovali na površini manjoj za 20 odsto od prošlogodišnje. Preduzeće, opterećeno zalihama iz proteklih godina i problemom plasmana, posluje na ivici rentabilnosti.

– Nismo u mogućnosti da otkupimo duvan, jer nemamo sredstva da platimo duvan kooperantima. Da smo znali da će biti ovako ne bismo ugovarali proizvodnju za ovu godinu. Ako se ništa ne promijeni za sljedeću godinu, sigurno nećemo ugovarati proizvodnju, što će praktično značiti gašenje ovog preduzeća – isključiv je savjetnik direktora ovog preduzeća Svetozar Mihajlović.

Otpuštaju radnike

S problemima se suočavaju i drugi organizatori proizvodnje i otkupljivači ove industrijske biljke.

Ignjo Babić iz firme „Duhan“ Gradačac kaže da će otkupljivači preuzeti sav proizvedeni duvan, ali ne mogu plaćati porez na duvan koji nisu preuzeli, što se traži od njih.

Tomislav Benković iz firme „Bosanac“ iz Orašja kaže da su posljedice ovakvog odnosa – 60 otpuštenih radnika u posljednje dvije godine, te sve manji broj poljoprivrednika koji se opredjeljuje za ovu proizvodnju.

– Legalna proizvodnja i promet duvana se ne smiju ugušiti. Moja firma je stara 133 godine i do sada nikada nije prekinula proizodnju. Strahujemo da je to vrijeme sada došlo – naglašava Benković.

Nekada se u BiH proizvodilo 7. 000 do 8.000 tona suvog duvana, a ove godine manje od 500 tona. Proizvođači duvana očekuju da resorna ministarstva u Republici Srpskoj i FBiH preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se očuvala proizvodnja od koje živi više stotina porodica.

Ako bude potrebno, kažu, tražiće svoja prava pred Ombdusmanom za ljudska prava i drugim institucijama.

(SrpskaInfo)

_________________________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.