Ćirilica – tanano čedo koje treba štititi

Učenici iz devet osnovnih škola sa područja grada Bijeljine i opštine Lopare pokazali su večeras zavidno znanje u okviru afirmativnog kviza “Ćirilice, čedo moje”, organizovanog s ciljem njegovanja srpske kulturne baštine, a povodom praznika Svetog Ćirila i Metodija.

Slaviša Mikić, predsjednik Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” Bijeljina, koje je organizator kviza, ukazao je da je ćirilica danas veoma ugrožena u svim sferama života.

“Ćirilica je i majka – nešto što nas je kroz vrijeme očuvalo, ali je danas i naše čedo prema kojem treba da se ophodimo kao prema nečemu najtananijem, najsvetijem”, izjavio je Mikić novinarima.

On je naglasio da je kviz afirmativan i da učenici pokazuju znanje iz oblasti srpskog jezika i književnosti, istorije i vjeronauke.

Nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bijeljini Dejan Baković rekao je da su đaci zainteresovani za ćirilicu, koja oslikava identitet srpskog naroda i zahtijeva brigu za očuvanjem.

“Na časovima praktikujemo da potenciramo ćirilicu jer je to jedini način za njeno očuvanje”, naglasio je Baković.

Učenica Dunja Grbović rekla je da ćirilicu koristi na svim časovima, osim na nastavi stranog jezika.

“Ćirilica je jedno od osnovnih obilježja srpskog naroda i jezika i, ukoliko njome ne pišemo često, ona će nestati, a to ugrožava i naš jezik”, navela je Grbovićeva i dodala da mlađe generacije danas, budući da odrastaju uz društvene mreže, sve manje koriste svoje pismo, što treba promijeniti.

Događaju, koji je održan u Eparhijskom kulturnom centru Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini, prisustvovao je i predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević.

U programu su učestvovali učenici bijeljinskih osnovnih škola “Sveti Sava”, “Vuk Karadžić”, “Knez Ivo od Semberije”, “Jovan Dučić”, “Sveti Sava” iz Crnjelova, “Dvorovi”, “Petar Kočić” iz Brodca, “Petar Petrović Njegoš” iz Velike Obarske, te “Sveti Sava” iz Lopara.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *