Četvrti toplotni talas stiže u Srpsku: Ljekari upozoravaju na oprez /VIDEO/

Četvrti toplotni talas stiže u Srpsku. Do subote su najavljene temperature vazduha i do 40 stepeni Celzijusovih. Građanima se savjetuje da u najtoplijem dijelu dana u periodu od 10 do 17 časova ne izlaze napolje, da piju dovoljno vode i konzumiraju laganiju ishranu , te da nose  laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala i da se tuširaju više puta u toku dana. Na oprezu treba da budu hronični ali i kardiovaskularni bolesnici.

Visoke ljetnje temperature mogu u velikoj mjeri uticati na naše zdravlje i tijelo. Posebno ranjiva grupa su srčani bolesnici, zatim pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska i oni koji su pretrpjeli srčani ili moždani udar. Toplo vrijeme je napor za srce. Zbog visokih temperatura srce brže i snažnije radi na održavanju niže tjelesne temperature. Stručnjaci ističu da pacijenti sa konorarnim bolestima  uglavnom uz adekvatnu terapiju znaju kako da se zaštite.

Sunčevi zraci našem  tijelu  donose jako  značajan vitamin D . Međutim , pretjerano izlaganje suncu može dovesti do ozbiljnih posljedica pa čak i do razvoja raka kože. Melanom je najmaligniji tumor kože  sa veoma visokom stopom smrtnosti u odnosu na druge maligne tumore. Ukoliko se otkrije da bolujete od melanoma sunčanje nije preporučljivo kao ni izlaganje suncu. Zato je neophodno korištenje zaštitnih sredstava sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

Izuzetno je važno pridržavati se ljekarskih uputstava, propisane terapije i određenih pravila koja mogu biti od vitalnog značaja za pacijente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.